Η συγγραφέας κρατείται εδώ και τέσσερις μήνες.

Ελεύθερη θα αφεθεί και η γλωσσολόγος Νετσμιγιέ Αλπάι. Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης την αποφυλάκιση του Ζάνα Μπιλίρ Καγιά, πρώην αρχισυντάκτη της φιλοκουρδικής εφημερίδας Ozgur Gundem.

Η εφημερίδα έκλεισε με κυβερνητικό διάταγμα τον Οκτώβριο, με την κατηγορία ότι διέδιδε «τρομοκρατική προπαγάνδα» υπέρ των Κούρδων ανταρτών.

«Τους απελευθέρωσαν από μια φυλακή και τους έβαλαν σε μια άλλη. Ολόκληρη η χώρα, μοιάζει με μια τεράστια φυλακή. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι σαν μια φυλακή για στοχαστές και συγγραφείς. Ωστόσο η απελευθέρωσή τους μας δίνει ελπίδα. Ένας ακόμη δημοσιογράφος και φίλος, ο Αχμέτ Σικ συνελήφθη μόλις σήμερα. Ελπίζω πως το 2017 θα αφεθεί ελεύθερος» υποστηρίζει ο Σέζγκιν Τανρικουλού, δικηγόρος και στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Οι τρεις τους δεν απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες και η δίκη τους θα συνεχιστεί στις 2 Ιανουαρίου.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους της χώρας, τον Αχμέτ Σικ. Τα μηνύματα του στο twitter θεωρήθηκαν επικριτικά για την κυβέρνηση, όπως και κάποια άρθρα του στην εφημερίδα «Cumhuriyet».

Ο Σικ πρόλαβε και έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό:
«Συνελήφθην. Θα προσαχθώ στους εισαγγελείς εξαιτίας εντός Tweet».

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ο Αχμέτ Σικ κατηγορείται για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και για προσβολή της Τουρκικής Δημοκρατίας.