Η πρόσβαση σε ιστοσελίδες, όπως είναι το You Tube, θα μπλοκάρεται με βάση όρους-κλειδιά, ενώ η υπηρεσία θα μπορεί να διατηρεί φάκελο για διάστημα έως και δύο χρόνια για κάθε χρήστη του Διαδικτύου, στον οποίο θα καταγράφονται οι ιστότοποι που επισκέπτεται, με ποιες λέξεις-κλειδί έχει κάνει αναζητήσεις, αλλά και η δραστηριότητά του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο, που πρότεινε και υπερψήφισε το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο διατηρεί και την απόλυτη πλειοψηφία με 319 έδρες στο 550 εδρών τουρκικό κοινοβούλιο, προβλέπει πως οι πάροχοι του Διαδικτύου θα γίνουν μέλη μιας νέας ένωσης εταιρειών του Διαδικτύου, η οποία θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ισλαμικής κυβέρνησης του Ερντογάν.

Στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, που είχε αποκαλύψει τον προηγούμενο μήνα το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αναφερόταν χαρακτηριστικά πως ο νόμος έρχεται «να προστατεύσει την οικογένεια, τα παιδιά και τους νέους από πληροφορίες στο Διαδίκτυο που ενθαρρύνουν την κατανάλωση ναρκωτικών, την αυτοκτονία και τις σεξουαλικές επιθέσεις».

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο αυτό προέκυψε σχεδόν ταυτόχρονα με την προσπάθεια του Τούρκου πρωθυπουργού να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης και κυρίως να συγκαλύψει το σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο εμπλέκονται μερικοί από τους στενότερους συνεργάτες του.

Αντιπολίτευση και ΜΚΟ διαμαρτύρονται τώρα, καταγγέλλοντας πως τα μέτρα αυτά περιορίζουν την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα της ενημέρωσης.

Σύμφωνα με μέλη οργανώσεων για την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης, ωστόσο, οι Τούρκοι στερούνταν ήδη της ελεύθερης πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, η νομοθεσία του 2007 για το Ιντερνετ χρησιμοποιήθηκε πολλάκις προκειμένου να απαγορευτεί η πρόσβαση σε χιλιάδες ιστότοπους.

Οπως αναφέρει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην Τουρκία έχει αποκλειστεί προσωρινά πρόσβαση σε ιστότοπους, όπως το WordPress, αλλά και υπηρεσίες ανάρτησης βίντεο, όπως το DailyMotion και το Vimeo, ενώ δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στο YouTube μέχρι το 2010. Αδύνατη παραμένει ακόμη η πρόσβαση σε εναλλακτικού περιεχομένου ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

Παράλληλα, πολλοί χρήστες του Διαδικτύου έχουν καταδικαστεί σε βαριά χρηματικά πρόστιμα ή βρέθηκαν και στη φυλακή ακόμη, εξαιτίας των σχολίων που έκαναν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το Facebook και το Τwitter.