Να κατευνάσουν τις εντάσεις κάλεσε την Τουρκία και τα κράτη μέλη της ΕΕ η Γαλλία, σημειώνοντας ότι δεν είχε λόγο να απαγορεύσει μια συνάντηση την Κυριακή, στο έδαφός της, του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με μια τοπική τουρκική ένωση.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απευθύνθηκε σε δημόσια συγκέντρωση στην πόλη Μετς της βορειοανατολικής Γαλλίας, μια ημέρα αφότου η Ολλανδία απαγόρευσε την προσγείωση του αεροπλάνου του, στο πλαίσιο της διένεξης αναφορικά με την πολιτική εκστρατεία που διεξάγει η Άγκυρα μεταξύ των τούρκων μεταναστών για την επικράτηση του «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα για την διεύρυνση των προεδρικών εξουσιών. Η συγκέντρωση στο Μετς αφορά την «ελευθερία του συνέρχεσθαι», υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν – Μαρκ Ερό.

«Αφού δεν υπάρχει αποδεδειγμένη απειλή για τη δημόσια τάξη, δεν υπήρχε λόγος να απαγορευθεί η συνάντηση, ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Γαλλία απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Καλεί επίσης τις τουρκικές αρχές να αποφεύγουν τις υπερβολές και τις προκλήσεις», πρόσθεσε το υπουργείο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Μετς, ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «πρωτεύουσα του φασισμού» την Ολλανδία. «Η Ολλανδία, η αποκαλούμενη πρωτεύουσα της δημοκρατίας, και το λέω αυτό σε εισαγωγικά επειδή είναι στην πραγματικότητα η πρωτεύουσα του φασισμου…», είπε συγκεκριμένα.

Στην Τουρκία, μιλώντας την Κυριακή, σε εκδήλωση στην επαρχία Κοτζάελι, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να επιβάλλουν κυρώσεις στην Ολλανδία, η οποία, όπως δήλωσε, ενεργεί σαν «μπανανία» και κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες επειδή δεν επέκριναν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Ολλανδία τούρκους υπουργούς.

Από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως τα «εμπρηστικά σχόλια» του τούρκου προέδρου, ο οποίος συνέκρινε τους Ολλανδούς με τους Ναζί, δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση της διπλωματικής διένεξης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ρούτε δήλωσε πως, ενώ η Ολλανδία δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με την Άγκυρα, θα πρέπει να εξετάσει περαιτέρω τις επιλογές της, αν η Τουρκία δεν σταματήσει να κάνει τέτοια σχόλια. «Είναι τώρα προς το συμφέρον της ηγεσίας και προς το συμφέρον της συνεργασίας να προσπαθήσουμε να αποκλιμακώσουμε, αλλά φυσικά οι Τούρκοι θα πρέπει τότε να βοηθήσουν και αυτά που λένε σήμερα δεν βοηθούν», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα και σε ένδειξη στήριξης της Ολλανδίας στη διπλωματικής της διένεξη με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν πρότεινε να αναβληθεί μια προγραμματισμένη γι' αυτόν τον μήνα επίσκεψη στη χώρα, του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Με τις σημερινές τουρκικές επιθέσεις κατά της Ολλανδίας, η συνάντηση δεν μπορεί να διαχωριστεί από αυτές. Γι' αυτό πρότεινα στον τούρκο συνάδελφό μου την αναβολή της συνάντησης», ανέφερε ο Ράσμουσεν σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον Τύπο.