X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Τουρκική στρατιωτική παρουσία σε ευαίσθητο σημείο τριβής στον Έβρο – Διάβημα ΥΠΕΞ

Μία ιδιαίτερα ευαίσθητη κατάσταση φαίνεται να έχει διαμορφωθεί στον Έβρο, με τουρκικές δυνάμεις να βρίσκονται εδώ και εβδομάδες σε μία περιοχή ελληνικού εδάφους, 16 στρεμμάτων, στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες, που όμως αλλάζει ανάλογα με τη ροή του ποταμού Έβρου, δίνοντας την ευκαιρία στην Τουρκία για διεκδικήσεις. Επιβεβαιώνει αλλά κρατάει χαμηλούς τόνους το ελληνικό ΥΠΕΞ, με τον Νίκο Δένδια να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα» και να κάνει επίσημο διάβημα στην Τουρκία.
Τουρκική στρατιωτική παρουσία σε ευαίσθητο σημείο τριβής στον Έβρο – Διάβημα ΥΠΕΞ
|

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», στον Νότιο Εβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες στοιχεία της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα.

Σύμφωνα με το στρατιωτικό σάιτ, armyvoice.gr, αρχικά εμφανίστηκαν περίπου 10 άτομα των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, τα οποία στη συνέχεια ενισχύθηκαν, φτάνοντας τα πάνω από 35. Μάλιστα η ιστοσελίδα παρουσιάζει και σχετικές φωτογραφίες.

Έβρος ΤΩΡΑ: Τουρκική κλιμάκωση με κατάληψη έκτασης στις Φέρες

Στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί αναφέρονται σήμερα και τοπικά ΜΜΕ της Θράκης, που κάνουν ευθέως λόγο για τούρκους στρατοχωροφύλακες που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Στα γεγονότα αναφέρεται σήμερα και η βρετανική «The Sun»

Επιβεβαιώνει ο Δένδιας, διάβημα στην Τουρκία

Τις πληροφορίες επιβεβαιώνει η κυβέρνηση, με τον πιο επίσημο τρόπο, κάνοντας παράλληλα διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά.

Μιλώντας το «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ, την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να υποβαθμίσει το ζήτημα: «Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση (σ.σ. με την Τουρκία). Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού (…) Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες, οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».

 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις