Όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο της 9ης Ιουνίου 2017, το οποίο αποκάλυψαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί WDR, NDR και η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung (SZ), όλοι οι Τούρκοι οι οποίοι υπηρετούν στο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και την Αμερική, οφείλουν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για απολυμένους – μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 – στρατιωτικούς οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει την Τουρκία. Στην Γερμανία έχουν επί παραδείγματι ζητήσει -και λάβει- πολιτικό άσυλο αρκετοί Τούρκοι αξιωματούχοι.
 
Σύμφωνα με την αναμετάδοση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το προαναφερθέν έγγραφο του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού στρατού απαριθμεί λεπτομερώς τις πληροφορίες τις οποίες πρέπει να συλλέγουν: τι δουλειά κάνουν οι πρώην αξιωματούχοι, εάν έχουν ζητήσει άσυλο, τι είδους επαφές έχουν με το ΝΑΤΟ και τις ξένες κυβερνήσεις, εάν έχουν επαφές με Τούρκους που ζουν σε αυτές τις χώρες, τις διευθύνσεις τους και τις ενδεχόμενες επαφές των απολυθέντων σταρτιωτικών με μέσα μαζικής ενημέρωσης.
 
Οι δραστηριότητες αυτές, όμως, θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος της κατασκοπείας και θα ήταν ποινικά κολάσιμες, σύμφωνα και με σχετικη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ.
 
Τις τεταμένες σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας επιβαρύνει ήδη το γεγονός ότι διεξάγονται έρευνες κατά 20 Τούρκων πολιτών υπόπτων για κατασκοπεία επι γερμανικού εδάφους. Σε αυτό πρέπει να προστεθούν και οι έρευνες της γερμανικής ομοσπονδιακής Εισαγγελίας κατά αγνώστων μελών της Τουρκικής Μυστικής Υπηρεσίας (ΜΙΤ) οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ότι κατασκόπευαν στην Γερμανία, φερόμενους ως υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκράτη, ενώ οι γερμανικές αρχές δεν συμμερίζονται αυτήν την άποψη.