Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πάτρα, ο Κ. Πελετίδης στάθηκε στα οξυμένα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει η Δημοτική Αρχή, την υποχρηματοδότηση, το ασφυκτικό πλαίσιο που καθιστά τους δήμους «κρατικές υπηρεσίες» οι οποίες καλούνται να υλοποιήσουν τους γενικότερους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, επισημαίνοντας ότι κόντρα σε αυτές τις αντιξοότητες κατάφεραν να κάνουν ένα βήμα μπροστά, διαλέγοντας την πλευρά των εργαζομένων.

«Μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια, η πόλη μας έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Είμαστε θετικό παράδειγμα για όλη την Ελλάδα. Πορευτήκαμε, πορευόμαστε και θα πορευτούμε μαζί. Γνωρίζετε ότι η πολιτική μου τοποθέτηση, όπως και πολλών άλλων αγωνιστών της δημοτικής αρχής, ενίσχυσε τον κοινό μας αγώνα, δεν τον αδυνάτισε. Διαλέξαμε μετερίζι, είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους που καταστρέφονται από τους μεγάλους καρχαρίες του κεφαλαίου, τους αγρότες που ξεκληρίζονται. Στηρίζουμε ποικιλότροπα και καθημερινά τον αγώνα τους για επιβίωση, για μια ζωή αντίστοιχη της εποχής μας.

Δεν πιστεύουμε ότι η Πάτρα θα γίνει η όαση μέσα στην έρημο του αστικού συστήματος, αλλά δώσαμε και δίνουμε ανάσες, αυτοπεποίθηση, θάρρος, ελπίδα. Δεν υποτιμάμε το παραμικρό που αφορά την καθημερινή ζωή και τα δικαιώματα του κάθε συμπολίτη μας. Βοηθάμε να σταθούν όρθιοι οι πιο αδύναμοι και να ανατρέψουμε έτσι τις αιτίες που τους οδήγησαν στο περιθώριο.

Δυναμώσαμε τον αγώνα ενάντια στις πολυεθνικές, τα μονοπώλια, τις επιχειρηματικές αλυσίδες που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στο διάβα τους. Αγωνιζόμαστε για την ενότητα του πατραϊκού λαού, να απομονώσουμε όσους φέρνουν τη διχόνοια και την απογοήτευση και ως εκ τούτου να είναι αναποτελεσματικοί και εύκολη λεία στο κυρίαρχο σύστημα. Δεν ξεχωρίζουμε τους εργαζόμενους, τον πατραϊκό λαό, με βάση την πολιτική του τοποθέτηση, ξέρουμε ότι η θέση του είναι απέναντι σε αυτούς που έχουν καθίσει στο σβέρκο του και ζουν από τον ιδρώτα του».

«Στο κέντρο της προσοχής μας τα λαϊκά νοικοκυριά»

Αναφερόμενος στα όσα πέτυχε ο δήμος της Πάτρας επί της θητείας του, υπογράμμισε πως στο κέντρο της προσοχής τους βρέθηκε κάθε ζήτημα που αφορούσε τα λαϊκά νοικοκυριά, επισημαίνοντας πως κανείς δεν δίνει τίποτα αν δεν τον στριμώξεις. Στάθηκε στους άστεγους, επισημαίνοντας ότι βρέθηκαν δίπλα τους χωρίς να κάνουν φιλανθρωπία, για να τους βοηθήσουν να παλέψουν για αυτά που δικαιούνται.

«Στο κέντρο της προσοχής και των αγώνων μας βρέθηκε κάθε ζήτημα που αφορούσε τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σπιτιών. Πρωτοβουλίες για θεσμική ρύθμιση που να επιτρέπει στα Δημοτικά Συμβούλια να παίρνουν ευνοϊκές αποφάσεις για αυτούς που χρωστούν στους δήμους και δεν έχουν πράγματι την ευχέρεια να ανταποκριθούν Οι αγώνες να μη γίνει σε κανένα λαϊκό σπίτι διακοπή του ρεύματος, που έφεραν και αποτελέσματα. Χάρη στις κινητοποιήσεις, υποχρεώθηκε η κυβέρνηση να ανάψει το φως την περίοδο των γιορτών. Έδειξε το δρόμο, τον φώτισε. Κανείς δεν δίνει τίποτα αν δεν τον στριμώξεις.

Πήραμε μια σειρά από μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, όπως για ουσιαστική κατάργηση πληρωμής των παρκόμετρων. Την κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς σε όσους έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ. Τη μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 23%. Επιπλέον, μέτρα απαλλαγής ή μείωσής τους σε πολλές κοινωνικές ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, τα ΑμεΑ και οι πολύτεκνοι. Για το 2018, αυτό αφορούσε πάνω από 3.500 οικογένειες. Στα μέτρα αυτά εντάχθηκαν και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Ίδια είναι και η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ, όπου 6.000 οικογένειες εντάχθηκαν στο μειωμένο τιμολόγιο. Βρεθήκαμε δίπλα στους άστεγους, σ' αυτούς που δεν έχουν καν φαγητό. Επιδίωξή μας δεν ήταν να κάνουμε φιλανθρωπία, αλλά να βοηθήσουμε να σταθούν όρθιοι στη ζωή και να παλέψουν να έχουν αυτά που δικαιούνται».

«Τα συμφέροντα φοβούνται ότι θα έρθει ανάποδα ο ντουνιάς»

Σχετικά με την επίθεση που δέχεται από αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στον δήμο Πάτρας, ο Κ. Πελετίδης τόνισε ότι τα κουτοπόνηρα συμφέροντα τρέμουν ότι θα χάσουν τον ρόλο τους και κουνάνε το χέρι στους δημότες που αποφάσισαν να στηρίξουν έναν δήμαρχο κομμουνιστή, γιατί η οικονομική ολιγαρχία και τα πολιτικά της στηρίγματα φοβούνται ότι θα έρθει ανάποδα ο ντουνιάς. Υπογράμμισε πως οι υποψήφιοι με τις άλλες παρατάξεις δηλώνουν πως στον δεύτερο γύρο θα συσπειρωθούν εναντίον του και κάλεσε τους δημότες της Πάτρας να κλείσουν την πόρτα στους εχθρούς τους.

«Στεναχωριούνται γιατί ο λαός σηκώνει το ανάστημά του, ζητάει αυτά που δικαιούται και έχει νίκες και αποτελέσματα. Τον θέλουν βουβό, προσκυνημένο, γιατί καταλαβαίνουν ότι αν ο λαός είναι ενωμένος, αποφασισμένος, πει “ως εδώ και μη παρέκει”, κατανοήσει ότι για τα βάσανά του υπεύθυνοι είναι η οικονομική ολιγαρχία και τα πολιτικά στηρίγματά της, θα έρθει ανάποδα ο ντουνιάς.

Τα συμφέροντα είναι κουτοπόνηρα, φοβούνται, τρέμουν ότι θα χάσουν το ρόλο τους, ότι θα μείνουν στο περιθώριο, κουνούν το δάχτυλο σε χιλιάδες συμπατριώτες γιατί έκαναν την αμαρτία και δίνουν τη μάχη της ζωής, έχοντας δήμαρχο κομμουνιστή, μια Δημοτική Αρχή που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι του συστήματος δηλώνουν ότι στο δεύτερο γύρο θα ενωθούν για να διώξουν τη “Λαϊκή Συσπείρωση”. Ο πατραϊκός λαός έχει το λόγο. Μπορεί από την πρώτη Κυριακή να κλείσει την πόρτα στους εχθρούς του».