Μεγάλη φωτιά στη χωματερή της Φυλής ξέσπασε το βράδυ του Σαββάτου και ένα τοξικό νέφος απλώθηκε πάνω από τη δυτική Αττική και τις γύρω περιοχές. Μήνυμα έστειλε και η Πολιτική Προστασία, μέσω της υπηρεσίας 112, με το οποίο καλούνταν οι πολίτες να κλείσουν πόρτες και παράθυρα και να αποφύγουν τυχόν μετακινήσεις καθώς η εισπνοή καπνού ήταν επικίνδυνη.

Στο σημείο επιχείρησαν συνολικά 4 οχήματα με 12 πυροσβέστες, οι οποίοι έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά. Το πρωί της Κυριακής αποχώρησαν οι πυροσβέστες ωστόσο μικρές εστίες καπνού παραμένουν και θα αντιμετωπιστούν με επιχωματώσεις.

https://www.facebook.com/agisilaos.koulouris.39/videos/167118678366536

«Αδιαφορούν προκλητικά για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής»

Με ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία κατοίκων και φορέων της δυτικής Αττική, «Δυτικό Μέτωπο», αναζητά ευθύνες και απαντήσεις από τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, αναφορικά με την τραγική κατάσταση στην οποία φαίνεται να είναι ο ΧΥΤΑ Φυλής αλλά και την κακοδιαχείριση των απορριμμάτων στον χώρο απόθεσής4 τους.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση, η οποία καταγγέλει τη διοίκηση Πατούλη αλλά και εκείνη του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) ως αποκλειστικά υπεύθυνους της πυρκαγιάς, «Δεν πέρασε ούτε μια εβδομάδα από τη μέρα που το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ προειδοποίησε τον κ. Πατούλη και την ηγεσία του ΕΔΣΝΑ για την πολύ επικίνδυνη κατάσταση στο ΧΥΤΑ Φυλής».

Επιπλέον η ανακοίνωσης επισημαίνει ότι στην επιστολή του το Δυτικό Μέτωπο εξηγούσε πως «κάθε σπιθαμή εδάφους στην εγκατάσταση της Φυλής χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν νέα κύτταρα – λεκάνες ταφής. Σκουπίδια θάβονται πάνω στα σκουπίδια, δημιουργώντας τα λεγόμενα «πανωσηκώματα», κάτι σαν πυραμίδες με πολλούς ορόφους και με πολύ μεγάλες κλίσεις. Μία από αυτές έχει ξεπεράσει σε ύψος τον παρακείμενο φυσικό λόφο, κινδυνεύοντας να καταρρεύσει με την πρώτη ισχυρή βροχόπτωση, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι γίνεται η αναγκαία συμπίεση και επικάλυψη των σκουπιδιών», ωστόσο όπως καταγγέλλουν κανείς δεν ενδιαφέρθηκε.

Ακόμη τονίζουν πως «ο κ. Πατούλης χρησιμοποιεί τον ΕΔΣΝΑ για να μοιράζει εργολαβίες και για να βγάζει φωτογραφίες όταν μοιράζει κάδους και σπιτάκια της “ανταποδοτικής ανακύκλωσης”. Έδωσε την θέση του προέδρου του ΕΔΣΝΑ στον κ. Κόκκαλη και διόρισε δικούς του ανθρώπους στην Ε.Ε για να κάνουν την βρώμικη δουλειά και ο ίδιος να μην αναλαμβάνει ευθύνες και να είναι “εκτός κάδρου”, υποστηρίζει το «Δυτικό Μέτωπο»

Κλείνοντας η πρωτοβουλία πολιτών, απαιτεί να παρθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα προκειμένουν να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών της δυτικής Αθήνας, πράγμα το οποίο συνεπάγεται και το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δυτικού Μετώπου

Πατούλης και ΕΔΣΝΑ έχουν βαρύτατες ευθύνες για τη φωτιά στο ΧΥΤΑ Φυλής και το τοξικό νέφος .

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καταγγέλλει τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ . Πατούλη και την ηγεσία του ΕΔΣΝΑ ως αποκλειστικά υπεύθυνους για τη χτεσινή φωτιά στο ΧΥΤΑ Φυλής που είχε ως αποτέλεσμα την εξάπλωση ενός τεράστιου τοξικού νέφους στη δυτική Αθήνα και όχι μόνο.

Δεν πέρασε ούτε μια εβδομάδα από τη μέρα που το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ προειδοποίησε τον κ. Πατούλη και την ηγεσία του ΕΔΣΝΑ για την πολύ επικίνδυνη κατάσταση στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Με το ίδιο δελτίο τύπου ενημερώσαμε επίσημα τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Προστασίας του πολίτη στέλνοντας παράλληλα φωτογραφικό υλικό και video που έδειχναν την τραγική κατάσταση στο ΧΥΤΑ Φυλής αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε.

Τους επισημάναμε πως «Κάθε σπιθαμή εδάφους στην εγκατάσταση της Φυλής χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν νέα κύτταρα – λεκάνες ταφής. Σκουπίδια θάβονται πάνω στα σκουπίδια, δημιουργώντας τα λεγόμενα «πανωσηκώματα», κάτι σαν πυραμίδες με πολλούς ορόφους και με πολύ μεγάλες κλίσεις. Μία από αυτές έχει ξεπεράσει σε ύψος τον παρακείμενο φυσικό λόφο, κινδυνεύοντας να καταρρεύσει με την πρώτη ισχυρή βροχόπτωση, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι γίνεται η αναγκαία συμπίεση και επικάλυψη των σκουπιδιών».

Φυσικά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μας απαντήσει και να ασχοληθεί .

Ρωτάμε τώρα τον κ. Πατούλη και την ηγεσία του ΕΔΣΝΑ :

Ποιος φταίει που δεν γίνεται κάθε μέρα όπως προβλέπεται η χωματοκάλυψη των σκουπιδιών με αποτέλεσμα να υπάρχει – μεταξύ άλλων- και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς;
Ποιος φταίει που γίνεται απόρριψη στον ΧΥΤΑ τεραστίων ποσοτήτων compost τύπου (CLO) σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες από το ΕΜΑΚ Φυλής ;
Ποιος φταίει που εκδηλώθηκε πυρκαγιά Σάββατο βράδυ στο ΧΥΤΑ Φυλής και σε σημεία που υπήρχαν ασκέπαστα σκουπίδια και μεγάλες ποσότητες compost τύπου (CLO) ;
Ποιοι βρίσκονταν το Σάββατο το βράδυ στο ΧΥΤΑ Φυλής και τι έκαναν εκεί; Αυτανάφλεξη σκουπιδιών γίνεται σε εργάσιμες μέρες και σε ειδικές συνθήκες (έντονη ζέστη , ηλιοφάνεια , εργασίες κλπ) . Το Σάββατο το βράδυ δεν υπήρχε τίποτα από αυτά).

Εμείς γνωρίζουμε ποιος φταίει .

Ο κ. Πατούλης χρησιμοποιεί τον ΕΔΣΝΑ για να μοιράζει εργολαβίες και για να βγάζει φωτογραφίες όταν μοιράζει κάδους και σπιτάκια της «ανταποδοτικής ανακύκλωσης».

Έδωσε την θέση του προέδρου του ΕΔΣΝΑ στον κ. Κόκκαλη και διόρισε δικούς του ανθρώπους στην Ε.Ε για να κάνουν την βρώμικη δουλειά και ο ίδιος να μην αναλαμβάνει ευθύνες και να είναι «εκτός κάδρου» .

Οι άνθρωποι αυτοί αδιαφορούν προκλητικά για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής .

Όλους εμάς που ζούμε σε αυτή την περιοχή της Αθήνας μας θεωρούν αναλώσιμους . Το τοξικό νέφος από τις φωτιές στα σκουπίδια δεν το αναπνέουν αυτοί και τα δικά τους παιδιά που δεν ζουν εδώ .

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ απαιτεί να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, που θα διασφαλίζουν την ασφαλή τελική διάθεση των απορριμμάτων της Αττικής, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή των εργαζομένων και χωρίς να επαπειλείται η δημιουργία μιας νέας περιβαλλοντικής υγειονομικής βόμβας.

Για να αλλάξει, προς το καλύτερο, το τοπίο της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων της Αττικής δεν υπάρχει άλλη λύση από το

ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΛΗ