Σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ για τις ΜΕΘ, η υπολειτουργία του δημοσίου συστήματος Υγείας γίνεται όλο και πιο φανερή, καθώς πλέον στα δημόσια νοσοκομεία ανά την Επικράτεια λειτουργούν 557 κλίνες ΜΕΘ αντί για τις 3.500 που έπρεπε να είναι διαθέσιμες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Αττική που εξυπηρετεί πληθυσμό έξι εκατομμυρίων  (Αττική, γύρω περιοχές, νησιά) με 224 κλίνες ΜΕΘ, καθώς 80 είναι κλειστές αν και είναι εξοπλισμένες. Την ίδια στιγμή η εποχική γρίπη βρίσκεται προ των πυλών.

Τον περασμένο μήνα έληξαν οι 2ετείς συμβάσεις και απολύθηκαν 177 νοσηλευτές και 41 γιατροί, που υπηρετούσαν στις ΜΕΘ. Ως εκ τούτω κλείνουν άμεσα τουλάχιστον 30 κλίνες ΜΕΘ εάν δεν αναπληρωθούν. Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι σε όλη τη χώρα υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, καθώς σε πολλές περιοχές δεν λειτουργεί ούτε μια ΜΕΘ», ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας οι ΜΕΘ υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή ασθενών.

«Ελάχιστα περιστατικά βρίσκουν κλίνη εντατικής τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα. Πολλοί ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στους θαλάμους περιμένοντας τη σειρά τους για μέρες», σημειώνει η ομοσπονδία. Στην Κεντρική Μακεδονία, τις ανάγκες εντατικής θεραπείας 2 εκατομμυρίων κατοίκων καλύπτουν 123 κλίνες, με τη σχετική λίστα αναμονής να φτάνει το χειμώνα τους 25 ασθενείς. Στη Θεσσαλία οι κλίνες ΜΕΘ είναι μόλις 42, στη Στερεά Ελλάδα μόλις 8 (στο νοσοκομείο Λαμίας) και στην Ηπειρο 27. Στα νησιά των Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη εντατικής, καθώς το νοσοκομείο Σύρου δεν διαθέτει ΜΕΘ, τα Δωδεκάνησα καλύπτει η ΜΕΘ 6 κλινών της Ρόδου και στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του νοσοκομείου Κέρκυρας με 5 κλίνες.

Από την Ηπειρο έως την Αττική, λειτουργούν 53 κλίνες ΜΕΘ – στα δύο νοσοκομεία των Πατρών 15 κλίνες, 5 στο νοσοκομείο της Κορίνθου, 6 στο νοσοκομείο του Αγρινίου, 7 στο νοσοκομείο της Αρτας και 20 στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων. Στον άλλο εθνικό άξονα, από τη Θεσσαλία έως την Αττική, λειτουργούν μόνο 20 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Λαμίας και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας».