Chantez, compagnons,

dans la nuit la liberté nous écoute..

Σύσσωμα τα συνδικάτα εργαζομένων στη Γαλλία κατέβηκαν και χτες σε γενική απεργία, διαδηλώνοντας εναντίον νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος, που επιδιώκει η κυβέρνηση Μακρόν.

Συνεχίζονται και σήμερα, Τετάρτη, οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, ενώ οι τόνοι έχουν ανέβει και από τις δύο πλευρές. Οι κινητοποιήσεις στα μέσα μεταφοράς φτάνουν στην τρίτη εβδομάδα, ενώ η πιθανότητα μιας «χριστουγεννιάτικης εκεχειρίας», από τις 22 Δεκεμβρίου ως το τέλος των εορτών, για το καλό της τουριστικής περιόδου, έχει πια πεθάνει, μετά τις χθεσινές μαζικότατες κινητοποιήσεις και τις δηλώσεις εκατέρωθεν.

Στις δημοσκοπήσεις, περίπου το 70% του γαλλικού λαού είναι υπέρ των κινητοποιήσεων, αλλά, με ανάλογο ποστοστό, δήλωνε ότι επιθυμούσε μια ολιγοήμερη εκεχειρία για την περίοδο των Χριστουγέννων. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρντ Φιλιπ, ήταν,εμφανίστηκε κάθετος, δηλώνοντας ότι «το κυβερνητικό πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτο και δε δεχόμαστε πιέσεις», βάζοντας τέλος στον όποιο διάλογο με τα σωματεία.

Τα σωματεία επιμένουν, παρά το μεγάλο κόστος για τους εργαζόμενους, ότι η απεργία θα συνεχιστεί επ’ αόριστον, και συνεχίζουν με άνω του 80% ακυρώσεις δρομολογίων. Χτες, μέρα γενικής απεργίας, αναβλήθηκαν επίσης πολλές πτήσεις,αν και σήμερα τα δρομολόγια των αεροπλάνων διεξάγονται κανονικά. Οι διακοπές ρεύματος συνεχίζονται, με ολόκληρες περιοχές να βυθίζονται στο σκοτάδι: το βράδυ της Δευτέρας περισσότερα από 50.000 σπίτια στο Μπορντώ έμειναν χωρίς φως, ενώ την Τρίτη οι διακοπές έπληξαν 40.000 νοικοκυριά στη Λυών.

Το σωματείο των εργαζομένων στην γαλλική εταιρία ενέργειας ανακοίνωσε ότι πίσω από τις διακοπές είναι μέλη του, ότι αυτές γίνονται στο πλαίσιο των παλλαϊκών κινητοποιήσεων, και ότι «έρχονται και πολλές ακόμη». «Είναι ο τρόπος μας να δείξουμε ότι χωρίς εμάς, τους εργαζόμενους, η χώρα δεν έχει ρεύμα. Η δική μας καθημερινή παρουσία είναι που διασφαλίζει [την παροχή ρεύματος]».

Χτες, η 13η μέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων στα μέσα μεταφοράς, και 3η και μεγαλύτερη γενική απεργιακή κινητοποίηση ως τώρα, σε αυτό το διάστημα, βρήκε εκατομμύρια εργαζομένων στους δρόμους, σε κατά κύριο λόγο ειρηνικές πορείες.  Η γαλλική κυβέρνηση επιτέθηκε κατά των διαδηλωτών με τη χρήση δακρυγόνων και εκτεταμένη βία.

Μήνυμα στήριξης στους Γάλλους Απεργούς απέστειλε τραγουδιστά και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Υπενθυμίζεται ότι, ο άνθρωπος πίσω από την νεοφιλελευθεροποίηση του συνταξιοδοτικού, ο  Ζαν Πωλ Ντελεβουά, παραιτήθηκε διότι εμπλέκεται σε σκάνδαλο. Είχε «ξεχάσει» να δηλώσει ότι όσο ήταν υπουργός είχε και καμμία δεκαριά αμειβόμενες θεσούλες εδώ κι εκεί.

Μνήμες 1995

Τα σωματεία της Γαλλίας χρειάστηκε να δείξουν άλλη μια φορά τη δύναμή τους, το 1995, όταν αντιστάθηκαν σε αντίστοιχα σχέδια και απήργησαν επί δίμηνο, υποχρεώνοντας τη δεξιά κυβέρνηση να πάρει πίσω όλα της τα σχέδια, στις 15 Δεκεμβρίου. Και πάλι, οι κινητοποιήσεις των σωματείων στηρίζονταν από την συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Τότε, οι κινητοποιήσεις, οι μεγαλύτερες στη χώρα από το Μάη του ’68, αφορούσαν στην ακύρωση της νεοφιλελεύθερης ατζέντας του πρωθυπουργού Αλαίν Ζυπέ, γνωστής ως «Σχέδιο Ζυπέ», και κράτησαν σχεδόν δύο μήνες, το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 1995, οδηγώντας όχι μόνο στην απόσυρση των σχεδίων αλλά και τη δημιουργία νέων οργανώσεων βάσης, στις οποίες στηρίζεται και το σημερινό κίνημα. Και τότε στην πρωτοπορία του αγώνα ήταν τα σωματεία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες.