Εκδικάζοντας την προσφυγή της Γκιολού Οζάλπ, η οποία διαμαρτύρονταν για την κακομεταχείριση που είχε υποστεί το 2004 από την τουρκική αστυνομία κατά τη συμμετοχή της σε διαδήλωση για τη σφαγή της Χαλάμζα στη Συρία, το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος συμμετοχής σε ειρηνική διαδήλωση, για παραβίαση των συνθηκών που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση καθώς και για αναποτελεσματική έρευνα σχετικά με την υπόθεση.

Το ΕΔΑΔ υποχρέωσε την Τουρκία να καταβάλλει στην προσφεύγουσα 5.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Η Γκιολού Οζάλπ είχε συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές στις 16 Μαρτίου 2004, επειδή συμμετείχε σε ειρηνική διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, διαμαρτυρόμενη, μαζί με τον σύζυγο της, για τα θύματα της σφαγής του 1988 στην Χαλάμζα, στην Συρία.

Σύμφωνα με τις αιτιάσεις της, που έγιναν αποδεκτές από το Δικαστήριο, υπέστη κακομεταχείριση από την τουρκική αστυνομία, βασανισμούς κατά την διάρκεια της κράτησης της ενώ δεν διερευνήθηκαν καθόλου οι καταγγελίες της από τις τουρκικές αρχές.

Όπως υποστήριξε στην προσφυγή της, η επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων για να διαλύσουν βίαια μία ειρηνική διαδήλωση, αποτελούσε παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι.

Παράλληλα, το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για τη μεταχείριση μέλους του ΡΚΚ και ενός καταδικασμένου σε ισόβια για συμμετοχή στην ισλαμιστική τουρκική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Εκδικάζοντας την προσφυγή του Χικμέτ Γιλμάζ, κατοίκου Βελγίου, που καταδικάστηκε σε 12 χρόνια και έξι μήνες φυλάκισης ως μέλος του ΡΚΚ, το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος νομικής συνδρομής της επιλογής του υπόδικου και την υποχρέωσε να καταβάλλει στον προσφεύγοντα 1.500 ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και να πληρώσει 1.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.

Ο Γιλμάζ, 51 ετών σήμερα, είχε κριθεί ένοχος το 2004 από τουρκικό δικαστήριο για συμμετοχή στη δράση του ΡΚΚ.

Στην προσφυγή του στο Δικαστήριο υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της κράτησης του στην αστυνομία δεν του επιτράπηκε η πρόσβαση σε δικηγόρο, ούτε του δόθηκε η δυνατότητα να επιλέξει συνήγορο κατά τη διάρκεια της δίκης.

Εκδικάζοντας την προσφυγή του Ριφάτ Ντεμίρ, που καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη την 30ή Δεκεμβρίου 2009 ως μέλος της τουρκικής Χεζμπολάχ -κατηγορείτο ότι είχε διαπράξει εγκλήματα εν ονόματί της- το ΕΔΑΔ έκρινε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας και της ασφάλειας καθώς και του δικαιώματος σε μία δίκαιη δίκη.

Το Δικαστήριο αποδέχθηκε τις αιτιάσεις του Ντεμίρ ότι η προφυλάκιση του κράτησε υπερβολικά μεγάλο διάστημα και ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να αμφισβητήσει την μεγάλη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας που κινήθηκε εναντίον του με ένδικα μέσα.

Με την απόφαση του, το ΕΔΑΔ υποχρέωσε την Τουρκία να καταβάλλει 9.000 ευρώ στον Ντεμίρ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.