Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το cyclades24.gr, οι ειδικοί που έκαναν νεκροτομή στη φάλαινα που ξεβράστηκε στα νερά της Σαντορίνης εντόπισαν 30 και πλέον κιλά πλαστικής σακούλας στο στομάχι του και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φάλαινα φυσητήρας πέθανε από γαστρικό σοκ που προκλήθηκε από την κατάποση πλαστικού. Η φάλαινα δεν μπόρεσε να αποβάλει τα πλαστικά από το πεπτικό σύστημά της, με αποτέλεσμα να πάθει περιτονίτιδα και να καταλήξει.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το κήτος (φάλαινα φυσητήρας), είχε εντοπιστεί σε δύσβατο σημείο στην περιοχή Αδιάβατα, στην καλντέρα στο Ακρωτήρι.

Για την περισυλλογή χρησιμοποιήθηκε το πλοίο Νήσος Θηρασία (παντόφλα) καθώς και γερανοφόρο όχημα που είχε επιβιβασθεί για το σκοπό αυτό στο σκάφος. Η φάλαινα, με τη βοήθεια δυτών, δέθηκε με σχοινιά και σύρθηκε ανοιχτά πίσω από το Ασπρονήσι όπου ανελκύθηκε και τοποθετήθηκε στο Νήσος Θηρασία.

Τα θαλάσσια απορρίμματα, και ιδιαίτερα τα πλαστικά, αποτελούν το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα για τον 21ο αιώνα. Ακόμα μια φορά ο Άνθρωπος είναι συνεργός και έχει την ευθύνη σε άλλη μια δολοφονία ενός σπάνιου θηλαστικού.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη αποκάλυψη επανέρχεται στο προσκήνιο το μεγάλο πρόβλημα των αποβλήτων στα θαλάσσια ύδατα. Τα πλαστικά στις θάλασσες και τους ωκεανούς είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους και απειλές που αντιμετωπίζει το θαλάσσιο οικοσύστημα.


Μειώθηκε έως 80% η χρήση πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ
 

Σημειώνεται, πάντως, ότι την ίδια ώρα αλματώδης είναι η αύξηση στις πωλήσεις τσαντών πολλαπλών χρήσεων σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2017, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), το οποίο σημειώνει ότι κατά 75-80% μειώθηκε η χρήση πλαστικής σακούλας ελαφρού βάρους στα σουπερμάρκετ τον Ιανουάριο.
 
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο των δράσεων του «Νοιαζόμαστε Σήμερα – Ζούμε Καλύτερα Αύριο», το ΙΕΛΚΑ πραγματοποίησε μετρήσεις για την εκτίμηση της επίδρασης της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στο κανάλι του λιανεμπορίου τροφίμων.
 
Τα αριθμητικά στοιχεία που συλλέχθηκαν αφορούν τις αλυσίδες σουπερμάρκετ, ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις σχετικά με την κατάσταση στα υπόλοιπα σημεία πώλησης. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, σε σχέση με το κανάλι των σουπερμάρκετ, η εφαρμογή του μέτρου ήταν αυστηρή και καθολική. Τα στοιχεία καταγράφουν τον Ιανουάριο 2018 μία μείωση 75%-80% στη χρήση της πλαστικής σακούλας ελαφρού βάρους σε σχέση με τον Ιανουάριο 2017.
 
Επίσης, τα στοιχεία καταγράφουν αύξηση στις πωλήσεις τσαντών πολλαπλών χρήσεων άνω του 5.000%. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, πρακτικά αυτή η αύξηση εκτιμάται ότι σημαίνει περίπου 2,5-3 εκατ. νέες τσάντες πολλαπλών χρήσεων στην αγορά και πάνω από 2 στα 3 νοικοκυριά να επιλέγουν αυτή τη λύση για τις αγορές του, έναντι της πληρωμής για πλαστική σακούλα μίας χρήσης.
 

«Όλοι έχουμε συντελέσει σε μία μη αναστρέψιμη καταστροφή για τις θάλασσες και την τροφή μας»

 
Παράλληλα, όπως σημειώνεται, σε έρευνα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος στον τομέα της πλαστικής ρύπανσης των θαλασσών η οποία ξεκίνησε το 2009 σε εργαστήρια που εδρεύουν στη Σάμο, με στόχο να εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος από την αλόγιστη χρήση και απόρριψη πλαστικών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας:
 
– Σε περισσότερα από 500 δείγματα ψαριών που αναλύθηκαν, το 100% περιείχε μικροσκοπικές ίνες πλαστικού στο στομάχι τους, με τον αριθμό των μικροπλαστικών ινών να είναι υψηλότερος, στα είδη ψαριών που ανήκουν σε υψηλότερο τροφικό επίπεδο (π.χ. οι γόπες είχαν κατά μέσο όρο 15,4 ίνες ενώ οι λούτσοι είχαν 42,2 ίνες ανά ψάρι). Αντίστοιχα εντοπίστηκαν μικροπλαστικές ίνες και στο σύνολο των δειγμάτων από θαλάσσια ασπόνδυλα είδη (αχινοί, ολοθούρια, σφουγγάρια), αλλά και από τα επιφανειακά νερά. 
– Έπειτα από την ανάλυση των μικροπλαστικών ινών που συσσωρεύτηκαν στο ίζημα από 110 παραλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, μόνο σε ένα δείγμα δεν περιέχονταν μικροπλαστικές ίνες, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι κάποιες ακτές ακατοίκητων νησίδων είχαν περιεκτικότητα από μικροπλαστικές ίνες, αντίστοιχη με αυτή των ακτών της Αττικής. 
 
«Είναι ενδεικτικό ότι σε βραχονησίδα στα βόρεια Δωδεκάνησα βρέθηκε ποσότητα μικροπλαστικών ινών όσων στη Βάρκιζα, γεγονός που σημαίνει ότι τα θαλάσσια ρεύματα μεταφέρουν παντού τα πλαστικά», τονίζει ο διευθυντής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης
 
«Το πλέον ανησυχητικό», συνεχίζει, «είναι ότι, όπως έχει αποδειχθεί από πρόσφατη έρευνα, τα πλαστικά που επιπλέουν στις θάλασσες ως απορρίμματα, θραύσματα ή ως μικροσκοπικές ίνες, λειτουργούν ως 'σφουγγάρια', απορροφώντας τοξικές χημικές ουσίες που επίσης βρίσκονται στις θάλασσες μας». 
 
«Έτσι, εκτός από τα χημικά που περιέχονται από την κατασκευή τους, στις μικροπλαστικές ίνες ανιχνεύονται και άλλες τοξικές ουσίες, ακόμα και  παράγωγα του DDT και των PCB, η χρήση των οποίων έχει απαγορευθεί εδώ και πολλές δεκαετίες» εξηγεί.