Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (Reporters Without Borders – RSF) απένειμαν στις 12 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο το Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου σε τρεις γυναίκες δημοσιογράφους: την Eman al Nafjan από τη Σαουδική Αραβία, την Pham Doan Trang από το Βιετνάμ και την Caroline Muscat από τη Μάλτα.

Το βραβείο για το Θάρρος (Prize for Courage), το οποίο δίνεται σε δημοσιογράφους, ΜΜΕ ή ΜΚΟ που έχουν επιδείξει θάρρος στο πεδίο, αμυνόμενοι υπέρ της δημοσιογραφίας, απονεμήθηκε στη γυναίκα δημοσιογράφο από τη Σαουδική Αραβία, Eman al Nafjan. Η ιδρύτρια της ιστοσελίδας SaudiWoman.me και συγγραφέας πολλών άρθρων σε διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως η Guardian, οι New York Times, κ.ά., πρωτοστάτησε στην εκστρατεία των γυναικών της Σαουδικής Αραβίας για το δικαίωμά τους να οδηγούν. Συνελήφθη τον Μάιο του 2018 μαζί με άλλες ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών, για να απελευθερωθεί υπό όρους τον Μάρτιο του 2019. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Σαουδικής Αραβίας, κατηγορείται ότι έθεσε σε κίνδυνο την εθνικής ασφάλεια, διατηρώντας «ύποπτες επαφές με ξένους» και ότι είναι «προδότρια», κατηγορίες για τις οποίες θα μπορούσε να φυλακιστεί για μέχρι και 20 χρόνια.

Το βραβείο για τον Αντίκτυπο (Prize for Impact) δίνεται σε δημοσιογράφους των οποίων το έργο οδήγησε σε συγκεκριμένες βελτιώσεις στη δημοσιογραφική ελευθερία, την ανεξαρτησία και τον πλουραλισμό, ή στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σε αυτά τα θέματα. Φέτος απονεμήθηκε στη βιετναμέζα δημοσιογράφο και blogger Pham Doan Trang. Η Trang έχει ιδρύσει το Luât Khoa, ένα online περιοδικό που ειδικεύεται στην παροχή πληροφοριών σχετικά με νομικά ζητήματα, ενώ έχει και την επιμέλεια του thevietnamese, το οποίο βοηθά τους πολίτες του Βιετνάμ να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και να αντισταθούν στους αυθαίρετους κανόνες του κομμουνιστικού κόμματος που είναι στην εξουσία. Η δημοσιογράφος έχει ακόμα συγγράψει βιβλία, μεταξύ των οποίων και ένα για τα δικαιώματα των κοινοτήτων LGBT του Βιετνάμ. Έχει υποστεί τη βία της αστυνομίας αφού την έχουν χτυπήσει για αυτά που γράφει και το 2018 τέθηκε δύο φορές υπό κράτηση για αρκετές ημέρες.

Το Βραβείο Ανεξαρτησίας (Prize for Independence) απονέμεται σε δημοσιογράφους που αντιστέκονται στην οικονομική, πολιτική ή θρησκευτική πίεση και φέτος δόθηκε στην Caroline Muscat από τη Μάλτα. Μετά τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia τον Οκτώβριο του 2017, η Muscat συνέβαλε στη δημιουργία του The Shift News, ενός ανεξάρτητου ερευνητικού ιστότοπου που δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να υπερασπιστεί την ελευθερία του Τύπου στη Μάλτα. Σε αυτό το μικρό νησί-κράτος όπου τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης υποτάσσονται στην κυβέρνηση, η Muscat έχει αποκαλύψει πολλές περιπτώσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται ντόπιοι πολιτικοί. Παρόλο που το The Shift News γίνεται συχνά στόχος, το Μέσο αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τα αιτήματα για κατέβασμα περιεχομένου του από την Henley & Partners, μια βρετανική εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής σε κυβερνήσεις όσον αφορά την πολιτική της ιθαγένειας και την απόδοση ιθαγένειας λόγω επενδύσεων. Η Muscat βραβεύτηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015 για τη δημοσιογραφία που ασκεί.

«Κάθε χρόνο, πολλοί από τους δημοσιογράφους που κερδίζουν βραβείο, δεν είναι σε θέση να παρευρεθούν επειδή οι ηγέτες των χωρών τους δεν τους το επιτρέπουν», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των RSF, Christophe Deloire. «Δύο από τις τρεις δημοσιογράφους που βραβεύουμε φέτος δεν μπόρεσαν να παραλάβουν αυτοπροσώπως τα βραβεία τους. Αυτοί οι δημοσιογράφοι, που θα ‘πρεπε να τιμώνται στις χώρες τους, στερούνται την ελευθερία να ταξιδεύουν και συχνά την ελευθερία τους εξ ολοκλήρου. Αλλά η αφοσίωσή τους ξεπερνά τα σύνορα, χωρίς οι διδάκτορες να μπορούν να κάνουν τίποτα για να το αποτρέψουν αυτό».

Το ετήσιο βραβείο Ελευθερίας του Τύπου των RSF δόθηκε για πρώτη φορά το 1992 και σήμερα η κάθε βράβευση συνοδεύεται από 2.500 ευρώ.