Τον Φρανσίσκο Σαγκάστι, πρώην εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Τράπεζας και πανεπιστημιακό, εξέλεξε το Κογκρέσο του Περού στην προεδρία της χώρας, χθες, στη θέση του Μανουέλ Μερίνο, που οδηγήθηκε σε παραίτηση μετά τη δολοφονία δύο διαδηλωτών, κατά την βάρβαρη αστυνομική καταστολή των παλλαϊκών διαδηλώσεων που στόχευαν στην ανάκληση της αποπομπής του λαοφιλούς Μαρτίν Βισκάρα. Ο 76χρονος Σαγκάστι είναι ο τρίτος πρόεδρος της χώρας μέσα σε μία εβδομάδα, και βασικότερο προσόν του παραμένει ότι δεν ψήφισε για την αποπομπή του λαοφιλούς Μαρτίν Βισκάρα, προ δεκαημέρου. Στη στάση του αυτή και στην φήμη του ως εντίμου πολιτικού στηρίζονται και οι όποιες ελπίδες ότι θα κατορθώσει να εκτονώσει την κατάσταση. 

Η παραίτηση του Μερίνο έγινε δεκτή με επευφημίες από το λαό του Περού, που συνεχίζει να βρίσκεται στους δρόμους. Ο παραιτηθείς πρόεδρος των έξι ημερών έχει παραπεμφθεί ήδη για κατάχρηση εξουσίας και ανθρωποκτονία από πρόθεση, καθώς οι εντολές του για χρήση ακραίας βίας από την αστυνομία οδήγησαν στη δολοφονία του 24χρονου Ιντί Σοτέλο Καμάργκο και του 22χρονου Τσακ Πιντάδο, στην πανεθνική διαδήλωση της 14ης Νοεμβρίου. Οι διαδηλωτές έχουν στήσει μνημείο στους δύο πεσόντες τους στην πλατεία Μπολιβάρ της Λίμας, όπου και συγκεντρώνονται οι διαμαρτυρόμενοι. 

Οι λαϊκές δυνάμεις του Περού θεωρούν ότι η πραξικοπηματική απομάκρυνση του Βισκάρα, εν μέσω πανδημίας, έγινε λόγω του πολέμου κατά της διαφθοράς της ελίτ που είχε εξαπολύσει κατά τα δύο χρόνια παραμονής του στην προεδρία.