Μετά την υπέρμετρη αστυνομική βία της Δευτέρας, κατά φοιτητών έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζεται η κατάληψη του κτηρίου, ενώ διοργανώνονται και νέες κινητοποιήσεις κατά του νόμου Κεραμέως αλλά και της αστυνομικής βίας των τελευταίων ημερών.

Σήμερα, στις 12.00 το μεσημέρι, καλείται στους χώρους του ΑΠΘ και το υπό κατάληψη κτίριο Διοίκησης η πανεπιστημιακή κοινότητα σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, από την Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Βασανισμός προσαχθέντα με την υπογραφή της ΕΛ.ΑΣ σε κοινή θέα στο ΑΠΘ

Στην σχετική ανακοίνωσή της, η τελευταία τονίζουν για τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη ότι πρόκειται για «πρωτοφανή στην Ευρώπη από τον 17ο αιώνα νόμο που επιτρέπει στην Αστυνομία να περιδιαβαίνει, να ανακρίνει, να συλλαμβάνει, να ασκεί βία με μόνιμη παρουσία μέσα στα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα» και τονίζουν ότι ήταν «τηλεφώνημα του πρύτανη» αυτό που προηγήθηκε και «κατέκλυσε το πανεπιστήμιο ισχυρή, πάνοπλη αστυνομική δύναμη». «Οι ευθύνες για το έγκλημα αυτό βαρύνουν βέβαια την κυβέρνηση αλλά και τον πρύτανη Νίκο Παπαϊωάννου: Τη στιγμή που τα πανεπιστήμια είναι κλειστά εδώ και ένα χρόνο και η εκπαιδευτική διαδικασία έχει υποβαθμιστεί στη συνθήκη της τηλεκπαίδευσης, η διοίκηση του ΑΠΘ σε εναρμόνιση με τις επιλογές του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση επιλέγει την καταστολή και τη βία ως λύση για τα προβλήματα του δημόσιου πανεπιστημίου», όπως προστίθεται.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη εκατοντάδες φοιτητές βρέθηκαν έξω από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στο πλευρό των 31 συλληφθέντων από το όργιο αστυνομικής καταστολής στην πρυτανεία του ΑΠΘ. «Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι με σηκωμένες τις γροθιές υποδεχόμενοι τους συλληφθέντες που αφέθηκαν ελεύθεροι με αναβολή της δίκης τους. Την Πέμπτη έχει οριστεί ρητή δικάσιμος για τους 31 συλληφθέντες

Ελεύθεροι οι 31 συλληφθέντες μετά το χθεσινό όργιο αστυνομικής καταστολης στο ΑΠΘ, στο πλευρό τους εκατοντάδες φοιτητές

Το θέμα έφτασε μέχρι και στη Βουλή, από τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη: «Πανεπιστημιακοί, τόσο από το ΑΠΘ όσο και από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καταγγέλλουν με “φρίκη και αποτροπιασμό” όσα συνέβησαν τόσο εντός του κτιρίου της Διοίκησης όσο και στον περιβάλλοντα χώρο, κάνοντας λόγο για ρίψεις χημικών και βία σε βάρος φοιτητριών και φοιτητών, γεγονότα που κατεγράφησαν και από τις κάμερες. Χαρακτηριστικά ήταν τα πλάνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Θεάτρου, κυρία Κατερίνα Ριτσάτου, να προτάσσει εαυτόν ως ασπίδα προκειμένου να προστατεύσει φοιτητή, επί του οποίου ασκείτο αδικαιολόγητη βία» τονίζει, στην ερώτησή του.

Στη Βουλή τα αστυνομικά έκτροπα στο ΑΠΘ και οι βίαιες συλλήψεις φοιτητών από Βαρουφάκη

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαΐωάννου, επανέλαβε αυτό που ήταν ήδη γνωστό, ότι δηλαδή ενημέρωσε την εισαγγελία από το πρωί της Δευτέρας σχετικά με την κατάληψη των φοιτητών. Όπως υποστήριξε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open, «ενημερώσαμε την εισαγγελία, κανέναν άλλον. Δεν συζητάμε με κανέναν άλλον». Και πήγε ακόμη παραπέρα στην αποποίηση ευθυνών, λέγοντας ότι «το αν το κράτος εξάντλησε ή όχι» τα όρια στην επιβολή της θέσης του, «δεν είναι κάτι που θα απολογηθούμε εμείς ως πρυτανικές αρχές».

«Παλιότερα, υπήρχε δυνατότητα, όσοι το κατελάμβαναν και ήταν φοιτητές μας, σε συγκεκριμένο σημείο της διοίκησης άφηναν υπάλληλο που είχε τον έλεγχο του campus, των κτιρίων … όταν υπήρχαν περιπτώσεις τέτοιας διοικητικής εργασίας που έπρεπε οπωσδήποτε να τελειώσει, έστω και για κάποιες ώρες επέτρεπαν σε συναδέλφους διοικητικούς να προβούν σε κάποια εργασία», όπως περιέγραψε ο πρύτανης. Αυτή την φορά, «απομάκρυναν τους πάντες … όλο το campus ήταν έρμαια όχι σε κάποιο πρόβλημα που θα δημιουργούσαν οι συγκεντρωμένοι, αλλά μία διαρροή νερού, οτιδήποτε. Δεν μπορούσε κανείς να ενημερώσει. Ήμασταν υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε την εισαγγελία … αυτή έκανε τις δικές της ενέργειες», πρόσθεσε.