Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο Θ. Ντόκος αναφέρθηκε στο παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε η ΚΕΕ του αλ Σάρατζ με την Άγκυρα, εκτιμώντας πως η ελληνική κυβέρνηση «επένδυσε» λάθος στις αντικρουόμενες πλευρές του εμφυλίου στη Λιβύη, διαλέγοντας την πλευρά του στρατάρχη Χαφτάρ, που χάνει διαρκώς εδάφη τις τελευταίες εβδομάδες. Επισήμανε πως οι δηλώσεις συμπαράστασης από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν σημαίνουν κάτι από τη στιγμή που μένουν στα λόγια.

«Έχει αλλάξει το momoentum της σύγκρουσης. Από εκεί που είχαμε “επενδύσει” και εμείς όταν φαινόταν ότι έχει το πάνω χέρι, πλέον φαίνεται ότι χάνει στο πεδίο των μαχών και ίσως οι πολιτικές του μέρες να είναι μετρημένες. Από την άλλη, έχουμε μια ομάδα κρατών, που όλο και διευρύνεται και θεωρεί ότι το στρατιωτικό κομμάτι αυτό έφτασε στο τέλος του και δεν μπορεί να γίνει κάτι για αυτό, άρα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία δημιουργίας νέας Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Υπάρχει βέβαια και η στάση της Τουρκίας ως προς τις διαπραγματεύσεις, που είναι προβληματική σε κάθε επίπεδο».

Η ΕΕ αρκείται στο να «ανησυχεί» για τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις στην αν. Μεσόγειο

Ερωτηθείς για το παράνομο μνημόνιο ανάμεσα στην Άγκυρα και την κυβέρνηση του αλ- Σάρατζ, ο Θ. Ντόκος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι κάτι που μας προβληματίζει πάρα πολύ αλλά δεν αφορά μόνο εμάς. Έχουμε δηλώσεις συμπαράστασης από τις ΗΠΑ και την ΕΕ αλλά δε νομίζω ότι είναι υψηλή προτεραιότητα για εκείνους, όμως φοβάμαι πως δεν πρόκειται να το ανταλλάξουν με κάποιο δικό τους συμφέρον. Άρα, φοβάμαι ότι είναι μια πραγματικότητα με την οποία θα πρέπει να ζήσουμε για κάποιο διάστημα, μέχρι να βρούμε τρόπους να το υπονομεύσουμε».

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο, ο Θ. Ντόκος είχε μιλήσει στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» για το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης  με την Τουρκία στο Αιγαίο. Μετά τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί, είχε θέσει την παραίτηση του στη διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Η παραίτηση είναι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργού. Το λάθος μου είναι ότι άνοιξα ένα ζήτημα άκαιρο, καθαρά υποθετικό σε μία στιγμή που έχουμε πάρα πολλά ζητήματα τα οποία είναι καυτά και τρέχουν. Δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Πρωθυπουργό γιατί απουσιάζει στη Σαουδική Αραβία, αν θεωρηθεί ότι δημιούργησα πρόβλημα, η παραίτηση είναι δεδομένη».