Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για την αναβάθμιση των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, χωρίς να έχει θέσει το ζήτημα σε διαβούλευση.

Στην επίμαχη διατύπωση στην τροπολογία αναφέρεται συγκεκριμένα πως «ορίζεται ότι η διαδικασία σύναψης των ανωτέρω συμβάσεων μπορεί να διενεργείται (ανεξαρτήτως ποσού) κατόπιν διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, για την αντιμετώπιση της έκτακτης και απρόβλεπτης αύξησης των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών, λαμβανομένων υπόψη και λόγων εθνικής ασφάλειας ή δημόσιας τάξης, οι οποίοι ειδικώς αιτιολογούνται». Παρουσιάζοντας την τροπολογία, ο παριστάμενος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, δήλωσε ότι «η ευθύνη πρέπει να έχει τα ανάλογα εργαλεία για να υπηρετηθεί».

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία

Ειδικότερα, με την τροπολογία συνιστάται ο Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝ.Φ.Ε.Σ.), που υπάγεται στον Εθνικό Συντονιστή και έχει ως αποστολή τον έλεγχο και την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελληνικής Επικράτειας. Ο ΕΝ.Φ.Ε.Σ. διοικείται από Ειδικό Επιτελείο, στο οποίο υπάγονται Επιχειρησιακές Διοικήσεις Συνόρων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Για τη στελέχωση του ΕΝΦΕΣ μπορεί να αποσπάται, με κοινή απόφαση του οικείου υπουργού και του Εθνικού Συντονιστή, πολιτικό και ένστολο προσωπικό των μνημονευόμενων υπουργείων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. Με όμοια απόφαση, διατίθενται από τα αρμόδια υπουργεία στον ΕΝ.Φ.Ε.Σ., επανδρωμένα ή μη, πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα, προς εκπλήρωση του σκοπού του.

Ορίζεται ότι η χρηματοδότηση του ΕΝ.Φ.Ε.Σ. υλοποιείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και από κονδύλια των ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.). Επίσης, παρέχεται η εξουσιοδότηση για τη ρύθμιση, με ΚΥΑ, κάθε ειδικότερου ζητήματος σχετικά με την οργάνωση, τη διάρθρωση, τη στελέχωση και τη χρηματοδότηση του ανωτέρω φορέα.

Προβλέπεται ότι μέχρι τις 30-6-2020, το Δημόσιο και λοιποί αρμόδιοι φορείς προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση της απρόβλεπτης αύξησης των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών και της συνακόλουθης προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, κυρίως στους τομείς της μεταφοράς, διαμονής, σίτισης, καθαριότητας και υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων και μεταναστών.

Όλοι οι ανωτέρω φορείς (και όχι μόνο το υπουργείο Εθνικής ‘Άμυνας, όπως ισχύει μέχρι σήμερα) μπορούν, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, να συνάπτουν συμβάσεις εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών, προμήθειας αγαθών ή μισθώσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την αύξηση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών, ιδίως σχετικά με την ίδρυση, κατασκευή, συντήρηση, μετατροπή και λειτουργία των Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών καθώς και των Προαναχωρησιακών Κέντρων Κράτησης Αλλοδαπών.

Τέλος, εξειδικεύεται ο τρόπος κάλυψης των σχετικών δαπανών για τις ανωτέρω δράσεις – δυνατότητα κάλυψης από τις πιστώσεις είτε του τακτικού προϋπολογισμού καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων των υπουργείων είτε του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) είτε του εθνικού σκέλους του Π.Δ.Ε., καθ υπέρβαση του συνολικού ανώτατου ορίου δαπάνης του εθνικού σκέλους του Π.Δ.Ε.

«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει την τροπολογία ο Βούτσης

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, χαρακτήρισε απαράδεκτη την εισαγωγή της συγκεκριμένης τροπολογίας, επισημαίνοντας ότι από τη στιγμή που έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού  δεν μπορεί να έρθει οποιοδήποτε νομοσχέδιο που εμπεριέχει δαπάνες διότι έχουν κλείσει οι δαπάνες με τους κωδικούς.

«Κύριε Πρόεδρε πραγματικά με κατάπληξη είδα ότι μας μοιράσατε μια μείζονα ρύθμιση νομοθετική, η οποία ονομάζεται τροπολογία, με την οποία δημιουργείτε το στάτους του εθνικού συντονιστού για τα σύνορα της χώρας παρά τω πρωθυπουργώ. Η τροπολογία περίπου είναι φωτογραφική και σωστά απ’ ότι κατάλαβα ως προς αυτό για τον νυν υφυπουργό άμυνας, πλην όμως δημιουργείτε και ολόκληρη δομή πέραν των υπαρχουσών δομών των γενικών επιτελείων της εθνικής άμυνας ιδιαίτερη δομή φύλαξης των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων της χώρας», σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

Ο κ. Δρίτσας, ο κ. Βίτσας σε τρεις επιτροπές που γίνανε για να συζητήσουμε αυτό το θέμα, το σημερινό νομοσχέδιο, είχανε επισταμένως ρωτήσει τους αρμόδιους υπουργούς αν για το αντικείμενο του υπουργείου εθνικής άμυνας θα ερχόταν οποιαδήποτε άλλη τροπολογία, πόσο μάλλον μια ρύθμιση η οποία όχι απλά θέλει συζήτηση, όχι απλά θέλει ανάλυση και διευκρινήσεις, όχι απλά δεν στέκεται με την έννοια λίγο πριν τον προϋπολογισμό του κράτους σαν να είναι καμιά προθεσμία πληρωμής σε γιατρούς να την περάσουμε.

Είναι ένα ιδιαίτερο ζήτημα το οποίο είναι μια άλλη πολιτική για τα ζητήματα εθνικής άμυνας η οποία θέλει προφανώς μια ενδελεχή συζήτηση και τον χρόνο της κατά τον κανονισμό και κατά το Σύνταγμα. Είναι απαράδεκτο σαν ενέργεια η οποία έρχεται υπογεγραμμένη από όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τελευταία στιγμή και με την δαμόκλειο σπάθη ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη μέρα νομοθετικής εργασίας της βουλής ούτε καν την άλλη Πέμπτη και Παρασκευή, διότι στην Διάσκεψη των Προέδρων κάναμε ειδική συζήτηση γι’ αυτά τα πράγματα».

Με το που κατατίθεται ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να έρθει οποιοδήποτε νομοσχέδιο που εμπεριέχει δαπάνες διότι έχουν κλείσει οι δαπάνες με τους κωδικούς. Είναι απίστευτο πραγματικά ζητάω από εσάς το προεδρείο, βεβαίως από τους υπουργούς, καταρχήν από την κυβέρνηση που είμαι σίγουρος ότι έχουν μια ευαισθησία ενόψει του ζητήματος το οποίο θα προκύψει να αποσυρθεί άμεσα το σύνολο αυτής της τροπολογίας».