Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, διάταξη που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη προβλέπει τη νομιμοποίηση δαπανών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), της οποίας μέχρι πρότινος προέδρευε ο Γιώργος Πατούλης, καθώς και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και των Περιφειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) για τις μετακινήσεις αιρετών και προσωπικού μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, ο Γ. Πατούλης έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο έντονης κριτικής αιρετών για κατασπατάληση πόρων της ΚΕΔΕ, με την τροπολογία να αναμένεται να δώσει τη «λύση» στο ζήτημα. Συγκεκριμένα, δαπάνες των εν λόγω ενώσεων για έξοδα κίνησης, διανυκτέρευσης και ημερήσιες αποζημιώσεις «δεν αναζητούνται και δεν καταλογίζονται».

Το δημοσίευμα συμπληρώνει πως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν αντίστοιχο πρόβλημα με της ΚΕΔΕ αντιμετωπίζουν δαπάνες των ΕΝΠΕ και ΠΕΔ, ή εάν συμπεριλήφθηκαν για λόγους αποπροσανατολισμού. Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους: «Για το ύψος των νομιμοποιούμενων δαπανών δεν προσκομίσθηκαν στοιχεία από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών». Σημειώνεται πως με την ίδια τροπολογία, μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

  • Επαναφορά της ισχύος του προ Κλεισθένη πλαισίου για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) στους ΟΤΑ, για λόγους «απρόσκοπτης απόδοσης», καθώς σύμφωνα με την τροπολογία τα περισσότερα κριτήρια του «Κλεισθένη» «δεν προκύπτουν από καμία καταγραφή ή απογραφή».
  • Παρατείνονται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019 οι συμβάσεις των προσωρινά επιτυχόντων της προκήρυξης 3Κ/2018 για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων. Οι συμβάσεις προβλεπόταν να λήξουν στις 30 Οκτωβρίου, ωστόσο αν και έχουν εκδοθεί οι οριστικοί πίνακες, υπάρχουν περιπτώσεις δήμων όπου δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα οι διαδικασίες διορισμού των οριστικά επιτυχόντων.
  • Παρατείνεται έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 η διάρκεια του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και οι συμβάσεις του απασχολούμενου προσωπικού.