Σε δηλώσεις του, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε για τις επιπτώσεις των capital controls ότι «δεν ήταν η επίπτωση όσο σοβαρή φοβόμασταν» και πρόσθεσε για τα αποτελέσματα στην οικονομία ότι «θα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε στο τρίτο τρίμηνο και στο τέταρτο τρίμηνο αυτού του έτους»
 
Αναφορικά με τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι είναι πιο αισιόδοξος σήμερα από ό,τι ήταν πριν από ένα μήνα, προσθέτοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί σύντομα, ενώ επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία και βασίζεται στην πρόοδο και τον συντονισμό των κινήσεων που έχει επιτευχθει

Χουλιαράκης: Στο τέλος του α' εξαμήνου του 2016 η άρση των capital controls

 
Στην άρση των κεφαλαιακών έλέγχων αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαριάκης, εκτιμώντας ότι αυτό αναμένεται να γίνει στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016.
 
Αναφερόμενος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016, ο κ. Χουλιαράκης έκανε λόγο για βελτιωμένα στοιχεία, όσον αφορά τόσο στην ύφεση όσο και στο πλεόνασμα. Αντί της προβλεπόμενης ύφεσης 2,3% για το 2015 η πρόβλεψη πλέον είναι 1,4%, ενώ αντί για 1,5% το 2016 η αναθεωρημένη πρόβλεψη θα είναι 1,3%.
 
Όπως πρόσθεσε, «τα δημοσιονομικά μεγέθη θα είναι βελτιωμένα και για 2015 και για το 2016 λόγω εσόδων».
 
Ο κ. Χουλιαράκης, εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σύντομα σε τροχιά ταχείας ανάπτυξης και από το 2017 έως το 2019, θα μεγεθύνεται με ρυθμούς από 2,8% έως 3,1% το έτος και προέβλεψε ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων έως το 2018, θα επιτρέψει ηπιότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
 
«Άγκυρα του προϋπολογισμού του 2016 είναι ο στόχος πρωτογενούς ισοζυγίου. Στο δεύτερο πρόγραμμα στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% ΑΕΠ. Πλέον ο στόχος είναι 0,5% του ΑΕΠ. Το γεγονός ότι ο δημοσιονομικός στόχος του 2015 είναι μικρότερος επιτρέπει στην κυβέρνηση να μην πάρει νέα μέτρα. Πρώτη δέσμευση είναι η δημοσιονομική ισορροπία. Τα δημόσια οικονομικά δεν θα επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν από το 2009. Δεύτερη δέσμευση είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η αντιμετώπιση της προϊούσας δημοσιονομικής κρίσης», τόνισε.