Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι μεν σταδιακή, αλλά σαφώς πιο εύκολη σε σχέση με άλλες περιπτώσεις capital controls, καθώς στην περίπτωση της Ελλάδας τα capital controls εφαρμόστηκαν με αρκετές δυνατότητες (όπως η χρήση πιστωτικών καρτών, το e-banking κ.λπ.), ενώ, ήδη, αυτές οι δυνατότητες διευρύνονται (π.χ. χρήματα για σπουδές στο εξωτερικό).
 
Θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, λειτουργεί και η εξασφάλιση όλων των καταθέσεων από την τελευταία απόφαση του Eurogroup, όπως και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

«Αυτές οι εκλογές, που, όπως ακούω και γω, έρχονται, δεν θα είναι το ίδιο με το 2012», τόνισε ο υπουργός, απαντώντας σε σχόλιο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστιμού. «Τώρα υπάρχει συμφωνία. Υπάρχει η διαδρομή – πλαίσιο πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπάρχει το μαξιλάρι των 15 δισ., η σταδιακή αποκατάσταση των capital controls» είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε πως «αν η επόμενη κυβέρνηση είναι σταθερή, θα μπορεί να αντιμετωπίσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα “κόκκινα” δάνεια. Ο λαός μπορεί να φέρει τα χρήματά του από το εξωτερικό».