Υπενθυμίζεται ότι από την μείωση των κρατικών δαπανών από το ΕΚΑΣ, ο προϋπολογισμός του 2017 προβλέπει εξοικονόμηση 421 εκατ. ευρώ.

Το ΕΚΑΣ καταργήθηκε φέτος για όσους συνταξιούχους έπαιρναν σύνταξη πάνω από 664 ευρώ το μήνα. Έτσι η επικείμενη μείωση του ΕΚΑΣ έως 40% αναμένεται να θίξει όσους λαμβάνουν σύνταξη έως 664 ευρώ το μήνα (άθροισμα κύριας και επικουρικής).

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα αυτό συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιο Πετρόπουλο και τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών. Επίσης, στη συνάντηση συζητήθηκε η ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης από 1.1.2017 και οι εγκύκλιοι οι οποίες πρέπει να εκδοθούν έως 31/12/2016.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε το ζήτημα του έκτακτου βοηθήματος προς τους συνταξιούχους  και ούτε το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στις συντάξεις.

Όσον αφορά τον δείκτη, τον οποίο περιμένει το υπουργείο Εργασίας από την ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου να προχωρήσει στον επαναϋπολογισμό των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων, το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η έκδοσή του  αργεί ακόμα.