Την πεποίθηση πως η Τουρκία θα ήταν ήδη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις διεξάγονταν με «αντικειμενικό» τρόπο από την ευρωπαϊκή πλευρά, υποστήριξε σήμερα ο Ε. Τσελίκ, επικρίνοντας πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα. 
 
«Είναι το πιο άδικο ψήφισμα στην ιστορία» είπε ο Τσελίκ, υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν στάθηκαν αλληλέγγυοι απέναντι στην Τουρκία κατά την περίοδο του πραξικοπήματος.
 
Η χώρα είναι επισήμως υποψήφια προς ένταξη από το 1987, όμως οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2005 και προχωρούν με αργούς ρυθμούς. Επιβραδύνθηκαν ακόμη περισσότερο μετά το κύμα των εκκαθαρίσεων στην Τουρκία με αφορμή το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.
 
«Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, μια θαυμάσια χώρα και ο λαός αυτής της χώρας ζει μέσα στον πλουραλισμό, υπερασπίζεται τη δημοκρατία. Σας παρακαλώ, προσπαθήστε να μας καταλάβετε», συνέχισε.
 
Ο Τσελίκ θα συναντηθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, καθώς και με τους Επιτρόπους που χειρίζονται τα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας.
 
Εξαιρουμένης της Αυστρίας, οι χώρες-μέλη της ΕΕ μέχρι στιγμής τάσσονται κατά της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, παρά το χάσμα μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας.