Λόγο για μια δίκαιη ανάπτυξη έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ομιλίας του, αναφέροντας ότι «για εμάς ανάπτυξη δεν είναι η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η διάλυση του κοινωνικού κράτους».
 
«Θέλουμε η ανάπτυξη να συμβαδίζει με το περιβάλλον και να σέβεται τους φυσικούς πόρους και να βασίζεται στην διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, στην εξωστρέφεια και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας» προσέθεσε ο Α. Τσίπρας.
 

«Το ΔΝΤ πάντα υποτιμούσε τις προβλέψεις του για την Ελλάδα»

 
«Ακόμη και οι “άσπονδοι φίλοι” μας, το ΔΝΤ,  που συστηματικά υποτιμούσε τις προβλέψεις του για την Ελλάδα από το 2005 και μετά, προβλέπει ότι η ανάπτυξη για το 2018 θα φτάσει το 2,65%. Εγώ πιστεύω ότι θα έχουμε παραπάνω» αναφερόμενος στην έκθεση του ΔΝΤ  σχετικά με την ανάπτυξη που εκτιμά εντός του 2018.
 
Ο ίδιος έκανε λόγο για έκρηξη επενδύσεων και ιδιωτικής κατανάλωσης μετά από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
 
Όπως είπε, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να σχεδιαστεί το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η ανάπτυξη να δημιουργεί αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

 

«Να βρεθεί ρεαλιστική λύση για τον Αχελώο»

 
Σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης του νερού, σημείωσε ότι αφορά τόσο τη βιωσιμότητα, όσο και την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής.
 
Τόνισε ότι τα σενάρια της ανάπτυξης είχαν συνδεθεί με το έργο της εκτροπής του Αχελώου, ωστόσο το συγκεκριμένο έργο «έγινε η δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας».
 
«Μια επιλογή που καθυστέρησε άλλα έργα υποδομής. Επέτρεψε την υπερκατανάλωση νερού, εξαιτίας και του μηδενικού περιβαλλοντικού ελέγχου», ανέφερε ο Τσίπρας.