Επικοινωνία με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας,. Κατά την επικοινωνία τους, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει το εμβόλιο κατά της Covid-19 ως δημόσιο αγαθό, ενώ παράλληλα εξέφρασε τους προβληματισμού του σε σχέση με την πορεία των εμβολιασμών αλλά και το γεγονός «ότι όλη η ανθρωπότητα κρέμεται από τα business plans μιας χούφτας εταιρειών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Από πλευράς του ο διευθυντής του ΠΟΥ, υπογράμμισε τη στήριξή του στην πρωτοβουλία για εξασφάλιση πατεντών αλλά και δημιουργία «δεξαμενής πατεντών», προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη και ταχύτερη παραγωγή εμβολίων από όσο μεγαλύτερο αριθμό φαρμακοβιομηχανιών γίνεται. «Συμφωνήσαμε ότι σε αυτήν τη βάση, η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με τον ΠΟΥ για να στηρίξει πιο αποτελεσματικά την πρωτοβουλία COVAX για ισότιμη και καθολική πρόσβαση στα εμβόλια», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι σε άρθρο του στο έγκριτο διεθνές ενημερωτικό μέσο Politico, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επισημάνει ότι μετά την τεράστια προσπάθεια των επιστημόνων να παράξουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, «τώρα είναι η ώρα οι πολιτικοί να αφήσουν πίσω τους αυτοματισμούς και συμβατικές πολιτικές (business as usual politics), καθώς και τον φόβο μην ενοχλήσουν τα συμφέροντα εταιρειών, προκειμένου να μην χάσουμε αυτήν την ευκαιρία. Οι πολιτικές αποφάσεις που θα λάβουμε σήμερα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου».

Παράλληλα τόνιζε ότι ευρισκόμενοι αντιμέτωποι με το σοβαρό ενδεχόμενο έλλειψης εμβολίων, καθώς οι εταιρίες τώρα μειώνουν ή καθυστερούν τις παραδόσεις εμβολίων, «η ΕΕ πρέπει επειγόντως να επανακαθορίσει την προσέγγισή της» και παράλληλα υπογράμμιζε την ανάγκη η στρατηγική της ΕΕ να μη βασιστεί στην παραγωγική ικανότητα και τα επιχειρηματικά σχέδια λίγων φαρμακευτικών εταιριών προκειμένου να αναπτύξουν τα εμβόλια για ολόκληρο τον πληθυσμό της, πράγμα το οποίο τόνιζε ότι «ήταν πάντα μία αδύναμη στρατηγική -τόσο πρακτικά όσο και επί της αρχής».

Υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές φαρμακευτικές εταιρίες με εγκαταστάσεις παραγωγής εντός και εκτός της ΕΕ που έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στη συμπαραγωγή των εμβολίων συνεισφέροντας σε αυτήν την προσπάθεια. Η ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσει όσες άδειες παραγωγής εμβολίων και αλυσίδες παραγωγής μπορεί, και να αποκτήσει τις σχετικές πατέντες προκειμένου να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή δεξαμενή πατεντών. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε κράτος-μέλος, που διαθέτει τα μέσα και την υποδομή να παρασκευάσει εμβόλια, να κινητοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους προκειμένου να επιταχύνει την παραγωγή, βάσει πάντα των προτύπων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA)» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στο άρθρο του.

Διαβάστε αναλυτικά

Τσίπρας: «Ευρωπαϊκή δεξαμενή πατεντών» καθώς «τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα»