Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ «είναι να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι το πρόγραμμα του Μνημονίου εκτός από βάρβαρο είναι και αναποτελεσματικό» δήλωσε στη συνέντευξη.

Παράλληλα, είπε ότι η συνταγή που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχει αποτύχει, συνεπώς, σημείωσε, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουν νόημα τώρα οι απειλές στην Ελλάδα ότι αν δεν εφαρμοστεί η λιτότητα θα φύγει από το ευρώ. 'Αλλωστε,πρόσθεσε, η ίδια η κ. Μέρκελ είπε ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό διότι θα εγκυμονούσε κινδύνους για την διάλυση της ίδιας της ευρωζώνης και του ευρώ.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι όσο η οικονομία είναι σε πτώση τίποτε δεν μπορεί να σταθεί όρθιο. Γι αυτό, εξέφρασε την απόλυτη διαφωνία του με τον πυρήνα, με την φιλοσοφία του μνημονίου που είναι η εσωτερική υποτίμηση, υπογραμίζοντας ότι δεν θα γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική χώρα, θα γίνει η Ελλάδα μια τριτοκοσμική χώρα μέσα στην Ευρώπη και αυτό δεν είναι καλό ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί μετά το εκλογικό αποτέλεσμα έχουν αρχίσει να γίνονται ολοένα και πιο αποδεκτές λέξεις που πριν τις εκλογές ήταν σχεδόν απαγορευμένες όπως για παράδειγμα η έννοια της αναδιαπραγμάτευσης η έννοια της χαλάρωσης του Μνημονίου, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά που λέγαμε δεν ήταν παρανοϊκά.

Με ρωτάτε, είπε ο κ. Τσίπρας τί θα έκανα αν είχα τη δυνατότητα να είμαι πρωθυπουργός και απάντησε: «Ναι θα πήγαινα στη Σύνοδο Κορυφής και θα τους έλεγα ότι αυτό το πρόγραμμα οδηγεί στην εξαθλίωση τον ελληνικό λαό και στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία και στη Δημοκρατία οφείλει κανείς να σέβεται την πεποίθηση των πολλών και οι πολλοί δεν θέλουν να εφαρμόσουν αυτό το πρόγραμμα και αυτό πρέπει να το σεβαστείτε. Να κάτσουμε στο τραπέζι να κουβεντιάσουμε για ένα άλλο πρόγραμμα για το καλό όλων μας. Ένα πρόγραμμα που θα έχει ως πυλώνα την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Αν τελικά δεν τους πείθαμε ενδεχομένως τα πράγματα να ήταν τελικά πολύ δύσκολα. Αλλά όχι μόνο για την Ελλάδα. Θα ήταν δύσκολα συνολικά για την Ευρώπη» .

Στην ερώτηση, ποιά είναι η άποψή του για την Α. Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κ. Μέρκελ πολιτεύεται με το βλέμμα στραμμένο στους συντηρητικούς ψηφοφόρους της Γερμανίας και όχι ως μια πραγματική ηγέτης της Ευρώπης. Και νομίζω, πρόσθεσε, ότι είναι πολύ επίμονη, θέλει να φτάνει τα πράγματα στα άκρα, δε βοηθάει όμως η επιμονή όταν η Ευρώπη περνάει μια τόσο μεγάλη κρίση. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική της είναι σε λάθος κατεύθυνση. Και θα πρέπει να το συνειδητοποιήσει γιατί αυτό δεν αφορά μονάχα στους Έλληνες, τους Ισπανούς, τους Ιταλούς, αφορά και τους ίδιους τους Γερμανούς. Η κρίση δεν θα αργήσει να περάσει το κατώφλι των ευρωπαϊκών χωρών, να χτυπήσει την καρδιά της Ευρώπης, ήδη χτυπάει τη Γαλλία, δεν θα αργήσει να χτυπήσει και την Γερμανία. Συνεπώς χρειάζεται να επιστρέψουμε στις βασικές ευρωπαϊκές αξίες, στην αξία της αλληλεγγύης, στην αξία της κοινωνικής συνοχής, στην αξία της δημοκρατίας.

Σε ερώτηση για τις τράπεζες, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του για τη δημιουργία δημόσιου τραπεζικού πυλώνα και γενικότερα το χρηματοπιστωτικό σύστημα να βρεθεί υπό δημόσιο έλεγχο. Δεν μιλάμε για ένα σχέδιο κρατικοποίησης όπου όλες οι τράπεζες θα ανήκουν σε έναν άνθρωπο και αυτός θα αποφασίζει, είπε ο κ. Τσίπρας, διευκρινίζοντας ότι θέλουμε έναν δημόσιο κοινωνικό έλεγχο με διαφάνεια.