Ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συζήτησης για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, επιτέθηκε στη κυβέρνηση, κατηγορώντας τη για σκοπιμότητες πίσω από το νομοσχέδιο το οποίο εν τέλει κυρώθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση έχει επιλέξει να λειτουργεί το κοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι το κοινοβουλευτικό έργο υπολειτουργεί και βρίσκεται σε «καραντίνα», ενώ μέχρι προσφάτως η κυβέρνηση νομοθετούσε μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Πιο συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως το διαδικαστικό δεν αποτελεί «δευτερεύον ζήτημα», καθώς όπως είπε «μέχρι προχτές η κυβέρνηση νομοθετούσε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου» για θέματα που δεν αφορούσαν μόνο την πανδημία, ενώ τώρα, κατά τη δεύτερη φάση, προωθεί νομοσχέδια με τη Βουλή να υπολειτουργεί εφόσον επιτρέπεται η παρουσία 60 μόνο βουλευτών από τους 300 και ενώ δεν δικαιολογείται έκτακτη ανάγκη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέρριψε για τους λόγους αυτούς τη διαδικασία επιστολικής ψήφου, λέγοντας πως «δεν παραβιάζει μόνο τον κανονισμό της Βουλής αλλά και το Σύνταγμα» και ενημέρωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία, «για να μην την νομιμοποιήσει» και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να κανονικοποιήσει μια κατάσταση εξαίρεσης που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο το οποίο έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων μεταξύ οργανώσεων και φορέων που δραστηριοποιούνται στην προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης σχολίασε την αναφορά του πρωθυπουργού στη συγκέντρωση των εκπροσώπων των περιβαλλοντικών μη-κυβερνητικών οργανώσεων έξω από την Βουλή, λέγοντας πως «ξαφνικά τον έπιασε ο πόνος για τις αποστάσεις», ενώ σημείωσε ότι «όταν πέρασε έξω από το Μαξίμου το φορτηγό με τη συναυλία» και καλούσε «τα τηλεοπτικά συνεργεία να τον απαθανατίσουν σε αυτή τη δήθεν αυθόρμητη στιγμή, δεν τον πειράζανε».

Αδειοδότηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

Σε σχέση με την αδειοδότηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που προωθεί το νομοσχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «Για εσάς, όπως και για όλους τους υπέρμαχους του νεοφιλελευθερισμού και της ασυδοσίας της αγοράς, η περιβαλλοντική αδειοδότηση αντιμετωπίζεται ως χρονοβόρα διοικητική διαδικασία και σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας για την προώθηση των επενδύσεων».

«Με το νομοσχέδιό σας, η περιβαλλοντική αδειοδότηση τροποποιείται και περιορίζεται με περιπτωσιολογικές ρυθμίσεις, ώστε τελικά να εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα». Σημείωσε ακόμα ότι αποτελεί καταστρατήγηση του άρθρου 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προειδοποίησε την κυβέρνηση, λέγοντας πως «η επιμονή της να συνδέει την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη, απλά με την επίσπευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θα έχει τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα», καθώς όπως υποστήριξε «δημιουργούνται συνθήκες ανασφάλειας δικαίου για τους σοβαρούς επενδυτές». «Το περιβάλλον πρέπει να το βλέπουμε ως αναπτυξιακό πόρο και όχι ως εμπόδιο το οποίο πρέπει να υπερβούμε», συμπλήρωσε.

Κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ)

Επίσης ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε έντονα την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), κάνοντας λόγο για «δοκιμασμένο εδώ και χρόνια μοντέλο διαχείρισης, αποκεντρωμένο και συμμετοχικό», το οποίο όπως είπε αντικαθίσταται με το νομοσχέδιο αυτό, «με ένα μοντέλο αυστηρά ελεγχόμενο από το κεντρικό κράτος, χωρίς πραγματική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών».Πρόσθεσε ότι αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές ενδεδειγμένες πρακτικές, ενώ τίθενται έτσι σε άμεσο κίνδυνο οι προστατευόμενες περιοχές.

Ρύθμιση για τους δασικούς χάρτες

Αναφορικά με τη ρύθμιση για τους δασικούς χάρτες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε πως η κυβέρνηση «τινάζει στον αέρα» μια σημαντική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας σε αμφισβήτηση ακόμη και τους ήδη κυρωμένους χάρτες. Όπως είπε, μετά από 40 χρόνια, τον Μάιο του 2019, υπήρχαν αναρτημένοι δασικοί χάρτες για το 55% της επικράτειας και κυρωμένοι για το 44%, σε σχέση με 1% το 2015.

Διαχείριση απορριμμάτων

Σε σχέση με τα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, «με το παρόν πολυνομοσχέδιο διαπράττεται και πάλι ένα στρατηγικό λάθος στη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας».

«Οδηγείτε το μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων μόνο σε ιδιωτικοποιήσεις και καύση. Η εφαρμοζόμενη πολιτική σας δεν στηρίζει την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, δεν υλοποιείτε τα νομοθετημένα κίνητρα και αντικίνητρα για την ανακύκλωση, αλλά επιπλέον οδηγείτε σε νέα οικονομική επιβάρυνση του πολίτη και των επιχειρήσεων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ παράλληλα ανέφερε τη «δικαίως άμεση και έντονη αντίδραση» των δήμων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων και της ΚΕΔΕ, για την αλλαγή της οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, χωρίς διαβούλευση – καθώς και ότι αυτοί δεν ανήκουν στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμμετοχή του δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ

Παράλληλα, ο Αλ.Τσίπρας αναφέρθηκε στον ΑΔΜΗΕ, και κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι προωθεί μια ιδιωτικοποίηση η οποία όπως είναι πέρα και έξω από τη λογική αλλά και εκτός τόπου και χρόνου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρόκειται για ένα οργανισμό και κερδοφόρο, που “παλέψαμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε το 51%» και ο οποίος «απέδειξε ότι μπορεί υπό δημόσιο έλεγχο να υλοποιήσει σύνθετα έργα και να φέρει και ξένες επενδύσεις».

Συνάμα, υποστήριξε ότι λόγω της πανδημίας, «τώρα, παντού σε όλη την Ευρώπη» έχει ανοίξει η συζήτηση για τον νέο ρόλο που επιτελεί ο δημόσιος τομέας όχι μόνο όσον αφορά τα συστήματα υγείας.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Ουσιαστικά αίρετε τον περιορισμό κατοχής 51% του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο, δεν βάζετε άλλο ποσοστό, οπότε συμπεραίνουμε ότι κατά βούληση σκοπεύετε να ξεπουλήσετε ό,τι θέλουν ορισμένοι να αρπάξουν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ακόμα ότι «Προωθείτε την ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, ενώ επιδιώκετε να ξαναστήσετε ένα μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο είναι ακριβώς αυτό που μας οδήγησε στην κρίση, με επίκεντρο την κερδοσκοπική υπερεκμετάλλευση της γης και των φυσικών πόρων, με επίκεντρο την οικοδομή και το real estate».

Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως το νομοσχέδιο «έρχεται από τα πολύ παλιά, από τα λυσάρια του αποτυχημένου νεοφιλελεύθερου μοντέλου», ενώ υποστήριξε πως μία άλλη «προοδευτική κυβέρνηση, που θα βάλει στο επίκεντρο τις ανάγκες του περιβάλλοντος και των ανθρώπων, είναι εφικτή και μας αξίζει».