Ο πρωθυπουργός παρέθεσε ομιλία στο όργανο του κόμματος, δηλώνοντας την αισιοδοξία του πως «η Αριστερά που κάποιοι την ήθελαν παρένθεση ήρθε στον τόπο από θέση διακυβέρνησης για να μείνει, δεν θα είναι ένα διάλειμμα στην πολιτική ιστορία του τόπου» και θα γράψει τις πιο δημιουργικές σελίδες του βιβλίου της Ελλάδας της νέας εποχής. Δήλωσε βέβαιος για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη των αυτοδιοικητικών, κάνοντας λόγο για ψηφοδέλτια «ανοικτά, προοδευτικά, ριζοσπαστικά, πράσινα, δημοκρατικά, για τη διαφάνεια και τη συμμετοχή», και κάλεσε την ΚΕ «να εμπιστευτεί αυτές τις συλλογικότητες και να δώσει την ορθή διαδικασία, οι διεργασίες να ξεκινήσουν από αυτές, από συλλογικότητες και δημοτικές παρατάξεις που δεν δημιουργήθηκαν χτες αλλά έχουν πολλά χρόνια ζωής».
 
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη ειδικά στους εκλογικούς σχηματισμούς της «Ανοιχτής Πόλης» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και στο «Λιμάνι της Αγωνίας» στον Πειραιά, σημειώνοντας πως «μαθαίνω ότι προσανατολίζονται σε ορθές επιλογές. Ας τους αφήσουμε να κάνουν τις διεργασίες τους και να φέρουν στο προσκήνιο τα πρόσωπα και τις συλλογικότητες που θα μπορούν να διεισδύσουν στις τοπικές κοινωνίες και να φέρουν ένα νικηφόρο αποτέλεσμα».
 
Κατά την ομιλία του, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και των «φιλικών ΜΜΕ» για το θέμα των συντάξεων και τα fake news με τα οποία, όπως είπε, τα ΜΜΕ τρομοκρατούσαν τον κόσμο, ενώ κατηγόρησε τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας για το αίτημά του στο Βερολίνο να εξαντληθεί η αυστηρότητά του στο εν λόγω ζήτημα. 
 
«Όλοι -και οι εταίροι στην Ε.Ε.- μπορούν να διακρίνουν ποιος έριξε την Ελλάδα στα βράχια της χρεοκοπίας και ποιος την έβγαλε από την κρίση. Ποιος έστησε το γαϊτανάκι της διαπλοκής και της διαφθοράς και ποιος παλεύει για δικαιοσύνη. Ποιος κατάφερε με το 1/10 της δημοσιονομικής προσαρμογής να πετύχει πλεονάσματα και να πιάνει τους στόχους και ποιοι έβαζαν μέτρα αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να πιάσουν τους στόχους» σημείωσε ο Α. Τσίπρας, ενώ πρόσθεσε πως «ταυτόχρονα αυτοί είχαν τη συνήθεια να χαντακώνουν βαθιά στα συρτάρια τις λίστες της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής».

Παρακολουθήστε ολόκληρη την ομιλία του Α. Τσίπρα:

 

100 μεταμνημονιακές ημέρες

 
«Η Ελλάδα μετρά ήδη τις πρώτες 100 μέρες της εκτός μνημονίων, τις πρώτες 100 πραγματικά δικές μας μέρες. Οι μέρες, που δεν θα ξημέρωναν ποτέ σε μια χώρα καταδικασμένη να ζήσει στην αιώνια λιτότητα και την οικονομική καχεξία, ήρθαν σε πείσμα πολλών» ανέφερε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως «τίποτα από όσα συνέβησαν και όσα θα συμβούν το επόμενο διάστημα δεν ήταν νομοτέλεια να συμβούν». «Αν κάποιος πιστεύει ότι η εξέλιξη που ζούμε από την 21η Αυγούστου και μετά είναι μια νομοτελειακή εξέλιξη, είναι βαθιά νυχτωμένος» υποστήριξε. 
 
Ο Α. Τσίπρας επανέλαβε την προ ημερών αναφορά του για «μνημόνιο με τον λαό», ενώ συνέχισε την επίθεσή του στον Κ. Μητσοτάκη, τονίζοντας «ότι πριν από ενάμιση χρόνο δεν μίλησε τυχαία για τέταρτο μνημόνιο. Ήταν στρατηγική επιλογή συγκεκριμένων κύκλων για την Ελλάδα, κύκλων εκτός αλλά και εντός της χώρας. Γι' αυτό και ο κ. Μητσοτάκης έχει ετοιμάσει το πρόγραμμά του έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο 4ο μνημόνιο».
 
«Θα έλεγε ότι το φέραμε εμείς δήθεν με την ανικανότητά μας και αυτός θα είχε το know-how να το εφαρμόσει. Και τώρα που τους διαψεύσαμε με πάταγο, τους έμειναν στα χέρια και τα μνημόνια και οι πιστοληπτικές γραμμές. Ο κ. Μητσοτάκης έχει απομείνει με το μνημονιακό πρόγραμμά του, να θέλει να το εφαρμόσει οικειοθελώς αν εκλεγεί, χωρίς το άλλοθι της πίεσης των δανειστών», σχολίασε.
 

Με ευρωπαϊκό μανδύα

 
Κατά την ομιλία του Α. Τσίπρα δεν έλειψαν οι αναφορές στην Ευρώπη και στην κατάσταση που επικρατεί, ενόψη και των ευρωεκλογών του Μαΐου, σημειώνοντας πως «η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να αλλάξει σε μια νέα, προοδευτική κατεύθυνση”, με δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία, με μεγάλες θεσμικές τομές, που θα ορίζουν με σαφήνεια το πλαίσιο υποχρεώσεων αλλά και δικαιωμάτων κάθε κράτους μέλους, με αλληλεγγύη και συνευθύνη, με την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών».
 
Παράλληλα, έθεσε και πάλι στο επίκεντρο τον «ρόλο της Αριστεράς», υποστηρίζοντας πως «δεν έχει την πολυτέλεια σήμερα, ούτε να θεωρητικολογεί ούτε να ποντάρει σε διάφορους βοναπάρτες», και καλώντας «να βγει μπροστά και να ενώσει δυνάμεις», δείχνοντας σε μια «ευρύτερη προοδευτική συμμαχία» με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες και τους Ευρωπαίους Πράσινους. 
 
Τόνισε ακόμη ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε επικίνδυνα φαινόμενα αλλά και αντιφατικά και ότι μπορούμε να ελπίζουμε γιατί για κάθε Όρμπαν, υπάρχει ένας Σάντσεθ. Για κάθε Λεπέν, υπάρχει ένας Κόστα. Για κάθε Λέγκα του Βορρά, υπάρχει ένας ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα που είναι ζωντανός και θα είναι ζωντανός και ισχυρή πρωταγωνιστική δύναμη και στις ερχόμενες ευρωεκλογές». Πρόσθεσε ότι «για κάθε ακραίο εθνικιστή που κυνηγάει μετανάστες, υπάρχει κι ο διασώστης που με κίνδυνο ζωής, σώζει προσφυγόπουλα στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο θάλασσα».
 
«Δεν θα κάνουμε λοιπόν, βήμα πίσω για την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της προόδου» υπογράμμισε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε ειδικά στη συζήτηση περί Grexit που έλαβε χώρα τα προηγούμενα χρόνια, καλώντας το ακροατήριο να δει τι συμβαίνει στη Βρετανία με το Brexit. «Κάποιοι και σε αυτόν εδώ το χώρο σύντροφοί μας θεωρούσαν την επιλογή του Grexit ρηξικέλευθη και επαναστατική» σημείωσε, και πρόσθεσε «Δείτε τώρα τι ακριβώς συμβαίνει με τη Βρετανία και ποιος χάνει από αυτή την εξέλιξη. Δεν υπάρχει Brexit χαλαρό, αλλά μόνο σκληρό και αβέβαιο για την πορεία των εκεί εργατικών δυνάμεων»
 

Κατά βανδάλων της ιστορίας και Νέας Δημοκρατίας

 
Στη συνέχεια, ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε στις μαθητικές καταλήψεις και στην εμπλοκή της ακροδεξιάς στα σχολεία, υπογραμμίζοντας πως «είναι πολύ σοβαρό ζήτημα το ότι τα σχολεία μας μολύνονται από το δηλητήριο του φασισμού και της ακροδεξιάς», προσθέτωντας πως «η δική μας Αριστερά δεν κουνάει το δάχτυλο σε κανένα 16αρη και 17αρη, δεν το έκανε ποτέ, δεν θα κουνήσω σήμερα το δάχτυλο σε κανένα 16αρη, δεν θα τον χαρακτηρίσω, δεν θα τον ταυτίσω με μια εγκληματική νεοναζιστική συμμορία».
 
«Δεν θα χαρίσουμε τα νιάτα της πατρίδας μας στους βάνδαλους της ιστορίας αυτού του τόπου», υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας εν μέσω χειροκροτημάτων, και κάλεσε όλους αυτούς που συμμετείχαν σε καταλήψεις «που υποκίνησε η ακροδεξιά, να κάτσουν και να μελετήσουν την ιστορία της πατρίδας μας». Παράλληλα, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να παρακινήσουν τα παιδιά στα σχολεία να συζητήσουν και να μάθουν για την ιστορία του τόπου, κάνοντας αναφορές στην προδωσία της Κύπρου, τα ξερονήσια και τα βασανιστήρια.
 
Επίσης, αναφέρθηκε στους «συνήθεις ύποπτους του σκοταδισμού, τους γραφικούς», σημειώνοντας πως είναι και άλλοι που τείνουν να πάρουν διαζύγιο με τον ορθό λόγο. Αναφέρθηκε σε «μετάλλαξη της ΝΔ και αμήχανη αποδοχή αυτής της γραμμής από τους επίσημους εκφραστές της εναπομείνασας κεντροαριστεράς», για να σχολιάσει πως «φαίνεται να έχουμε μια προσπάθεια να καταστεί κεντρικός ο παραδοξολογικός λόγος αυτών των ακραίων και γραφικών».
 
«Η κεντροδεξιά στην Ελλάδα φαίνεται να μην έχει πλέον ως πολιτικό εκφραστή τη ΝΔ, διότι σήμερα η ΝΔ, είναι ταγμένη ολόψυχα στην πλευρά της ακροδεξιάς, κυριαρχεί ο λόγος του ΛΑΟΣ μέσα στη ΝΔ. Πολιτεύεται με ρητορική πίσω ακόμα και από τα χρόνια της ΕΡΕ. Είναι επικίνδυνο γιατί τείνει να χωρίσει το πολιτικό σκηνικό σε εθνικόφρονες και μειοδότες» πρόσθεσε.
 

Πρέσπες και μνημόνια

 
Λίγο αργότερα, έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για «ιστορική συμφωνία» για το Μακεδονικό, δηλώνοντας υπερήφανος για το βήμα αυτό, και αποφασισμένος «να το ολοκληρώσουμε και θα το ολοκληρώσουμε», σε κόντρα με τις «ακραίες φωνές που πολεμούν τη συμφωνία» και από τις δύο πλευρές. 
 
Στάθηκε σε όσα έφερε στον δημόσιο διάλογο η Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι «αυτή η ιστορική συμφωνία, και κυρίως το αντιπολιτευτικό μένος της αντιπολίτευσης και των ΜΜΕ που τη στηρίζουν, άνοιξαν το καπάκι από το σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας και έφεραν στην επιφάνεια δυσοσμία και ακραίες σκοταδιστικές δυνάμεις».
 
Σχολίασε ότι «μας προκαλεί εντύπωση το πόσο εύκολα από ακραίοι γίνονται mainstream με τη βοήθεια της ΝΔ». Μίλησε για ακραίες σκοταδιστικές δυνάμεις που τους βλέπουμε «να προσπαθούν να παντρέψουν το Μέγα Αλέξανδρο με τον Χίτλερ, και το ναζισμό, τον πατριωτισμό με τη μισαλλοδοξία και τον εθνικισμό». «Θα ήταν απλά γραφικό, αν δεν καταντούσε επικίνδυνο, εξαιτίας αυτής της ανοχής της ΝΔ και των ΜΜΕ που επιδεικνύουν στην προσπάθεια να κάνουν αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ».
 
«Ήμασταν είμαστε και θα είμαστε πάντα απέναντι πολιτικά, κοινωνικά, ιδεολογικά, σε κάθε φασίστα, κάθε ακροδεξιό, κάθε σκοταδιστή», σημείωσε, ενώ ακολούθως αναφέρθηκε στην «ιστορική αποστολή να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια» της κυβέρνησής του. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για τη συνταγματική αναθεώρηση και στον «ντροπιαστικό νόμο περί ευθύνης υπουργών» και τον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας.
 
«Κάναμε ένα πρώτο ιστορικό βήμα με τη σχετική συμφωνία. Γνωρίζαμε από πριν τα εμπόδια αλλά και τα προσκόμματα που πιθανό να εμφανιστούν στην πορεία”, είπε, για να στείλει το μήνυμα ότι «δε θα κάνουμε πίσω, θα προχωρήσουμε σε αυτό το ιστορικό βήμα» σημείωσε, για να προσθέσει πως «θα επιμείνουμε στο διάλογο, μέσα σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού και κατανόησης ώστε να λυθεί ένα χρόνιο ζήτημα προς όφελος όλων των πλευρών».