Με την ιδιότητα του παρατηρητή συμμετείχε ο Α.Τσίπρας, στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης.

Στην ομιλία του κατά την διάρκεια της Συνόδου, επικεντρώθηκε στο δικαίωμα της Ελλάδας «να κατανείμει, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, την υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού στους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά από τη στιγμή που δεν παραβιάζει τους στόχους του προγράμματος».

Τόνισε ότι από πλευράς της η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015. Ωστόσο, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σκληρή στάση ακραίων κύκλων οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους την ιδέα της διαίρεσης της Ευρώπης.
 
Παρ' όλα αυτά, έκανε ξεκάθαρο ότι «δεν υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στα κράτη – μέλη. Υπάρχει ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση», αναφέροντας ότι η συμπεριφορά της Ευρώπης απέναντι σε χώρες με προοδευτικές κυβερνήσεις, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία, και σε σχέση με χώρες που έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις είναι διαφορετική.

 
Ως προς την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, υποστήριξε ότι η ολοκλήρωση της πρέπει να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό έτσι ώστε να ενισχυθεί η σταθερότητα όλης της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικάζεται σε διαρκή λιτότητα. Σε όσους ζητούν αναβολή της εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup που αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, απάντησε ότι «παραβιάζουν τη συμφωνία».

Την ίδια ώρα, έκανε αναφορά στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει έξω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.


«Παράθυρο» με Τουρκία

«Είναι αναγκαίο να κρατήσουμε ανοιχτό το παράθυρο ευκαιρίας», είπε σχετικά με την Τουρκία, καθώς «προσβλέπουμε στην ευρωπαϊκή στήριξη στο ζήτημα του Κυπριακού και φυσικά την ενεργή παρουσία της ΕΕ στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων».
 
Σημειώνεται ότι μετά την Σύνοδο του ΕΣΚ ο Α.Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.