Το απόγευμα αναμένεται να συναντηθούν οι Τσίπρας και Καμμένος, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν αν οι ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση ή θα αποσυρθούν. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας την Πέμπτη, ο Π. Καμμένος φέρεται να δήλωσε στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων ότι είναι η τελευταία τους συνάντηση με αυτόν στη θέση του υπουργού Άμυνας.

Πριν τη συνάντηση τους θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, προκειμένου να συζητηθεί η στάση τους για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος είναι ο μόνος που έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής ότι θα ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, έχοντας θέσει ουσιαστικά τον εαυτό του εκτός ΑΝΕΛ. Ο Κώστας Κατσίκης τόνισε πως οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», ο Π. Καμμένος αναμένεται να θέσει δύο προϋποθέσεις στον πρωθυπουργό για να στηρίξει την κυβέρνηση. Η πρώτη είναι να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση τον Μάρτιο όπως είχαν συμφωνήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να δεχθεί ο κ. Τσίπρας. Η δεύτερη είναι η απόσυρση όλων των υπουργών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το τι οι ίδιοι επιθυμούν. Σημειώνεται ότι ο Α. Τσίπρας έχει δηλώσει πως «είναι δευτερεύον το εάν θα μείνουν ή όχι στην κυβέρνηση οι υπουργοί που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ».

Ο Π. Καμμένος δείχνει να είναι ανοικτός σχετικά με το ενδεχόμενο ψήφου κατά συνείδησης των βουλευτών του για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας υπέρ της καταψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση  στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ

Την Πέμπτη αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ σχετικά με τις συνταγματικές τροπολογίες και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση Ζάεφ προκειμένου να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Ζάεφ δυσκολεύεται να βρει τις απαιτούμενες 80 ψήφους, καθώς το αλβανόφωνο κόμμα της αντιπολίτευσης BESA, από το οποίο ο Ζάεφ αναμένει να ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης, ζητά να μην ισχύσει για τους Αλβανούς κατοίκους της χώρας η «μακεδονική» υπηκοότητα και να υπάρξει προστασία όχι μόνο για τους «Μακεδόνες ομογενείς» που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και για τους «ομογενείς από τη Μακεδονία».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δηλώνει αισιόδοξος ότι το BESA θα ψηφίσει υπέρ στη συνεδρίαση που πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής. «Το BESA ζητεί μία φόρμουλα που να μη δίνει την εντύπωση ότι είναι “Μακεδόνες” οι αλβανόφωνοι, οι τουρκόφωνοι, οι σερβόφωνοι, οι βλάχοι και οι Ρομά. Αυτή είναι η ουσία. Οι τεχνικές πτυχές για την επίλυση του ζητήματος έχουν εξευρεθεί, δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ως προς αυτό. Το BESA δεν ζητεί να αλλάξει η ταυτότητα. Εργαζόμαστε για να βρούμε τεχνική φόρμουλα ώστε από τη μία η ιθαγένεια να εκφράζει τον καθένα και από την άλλη, οι εθνοτικές ομάδες που διαβιούν εδώ να μην εμφανίζονται ως “μακεδόνες”. Η ευθύνη ξεκάθαρα ανήκει στους βουλευτές, και πιστεύω ότι θα συγκεντρώσουμε τον αριθμό των 80 ώστε να περάσουμε τις τροπολογίες, γιατί ακολουθεί η ψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή. Αν είμαστε δημιουργικοί, πιστεύω πως θα βρούμε μια λύση».