Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ματαίωση της συζήτησης για την πανδημία στη Βουλή, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, τόνισε πως η κυβέρνηση «βάζει λουκέτο στη χώρα γιατί άφησε το ΕΣΥ να είναι στα όριά του. Βάζει λουκέτο για δεύτερη φορά επειδή αδράνησε», ενώ νωρίτερα είχε ανακοινώσει «αυτάρεσκα ότι νίκησε τον κορονοϊό στέλνοντας ένα «απατηλό μήνυμα εφησυχασμού»

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας μία σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνισε πως «ο Πρωθυπουργός που βάζει λουκέτο στην Ελλάδα για δεύτερη φορά, για να περιορίσει τη ζημιά που προκάλεσε ο ίδιος και η κυβέρνηση του, συνεχίζει να παριστάνει τον σωτήρα», ενώ απαρίθμησε την αδράνεια του Πρωθυπουργού με γεγονότα:

 • Ανακοίνωσε αυτάρεσκα ότι νίκησε τον κορονοϊό, στέλνοντας το απατηλό μήνυμα του εφησυχασμού και της επιστροφής στην κανονικότητα στους πολίτες.

 • Επέλεξε αντί να λάβει αναγκαία μέτρα με ευθύνη της πολιτείας, να αναπαράγει διαρκώς το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και να στοχοποιεί τους νέους.

 • Άφησε τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους 80 και 100 ευρώ για ένα τεστ, μόνο και μόνο για να κάνουν χρυσές δουλειές τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

 • Άφησε τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών στη μοίρα τους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης.

 • Άφησε τους εργαζόμενους στο έλεος της κρίσης, με την αναστολή συμβάσεων, τη νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας και της ύφεσης.

 • Και πρόσφατα, στο απόγειο της υγειονομικής κρίσης έφερε και ένα πτωχευτικό νόμο που υφαρπάζει τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων για χάρη των τραπεζών.

 • Και εξασφάλισε την ασυλία μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ, με διαφημιστική δαπάνη εκατομμυρίων,ώστε να κρύβουν τις παλινωδίες της κυβέρνησης, να τον αποθεώνουν και να βοηθούν στη διαρκή ωραιοποίηση της πραγματικότητας.

 •  Δεν προσέλαβε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία.

 • Δε μερίμνησε για την επαρκή προσθήκη νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ.

 • Δεν προχώρησε στη μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες.

 • Δεν μερίμνησε για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή του συνωστισμού.

 • Δεν άνοιξε τον τουρισμό με ασφαλές σχέδιο και σαφή υγειονομικά πρωτοκόλλα για την είσοδο επισκεπτών στη χώρα.

 • Δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων, αντίθετα αύξησε αντί να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη.

Συνεχίζοντας ο Α. Τσίπρας όσον αφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς χαρακτήρισε ως «επιεικώς απαράδεκτη» τη χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού πως «δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία» υποστηρίζοντας πως «πάνω από 200 οχήματα παραμένουν παρκαρισμένα στα αμαξοστάσια. Μπορούν να βγουν άμεσα στον δρόμο, αρκεί να προχωρήσει η επισκευή μικρών βλαβών που παρουσιάζουν, καθώς και η τοποθέτηση οδηγών, πολλοί εκ των οποίων σήμερα βρίσκονται αποσπασμένοι σε άλλες θέσεις και υπηρεσίες. Αρκετοί δε ακόμη και σε γραφεία υπουργών», ενώ σχετικά με το θέμα των σχολείων ο πρόεδρος χαρακτήρισε αδιανόητες τις δηλώσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το συνωστισμό 25, 26, 27 μαθητών σε μια τάξη.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε αναλυτικά στην οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η χειρότερη θέση σε σύνολο 27 ευρωπαϊκών χωρών, «παρά το γεγονός ότι η χώρα μας εισήλθε στην πανδημική κρίση αργότερα», τονίζοντας πως η κυβέρνηση  σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν προχώρησε σε μέτρα, όπως η εισοδηματική ενίσχυση νοικοκυριών και αυτοαπασχολούμενων, η επιδότηση ενοικίου των επιχειρήσεων, η επιχορήγηση αντί για την επιστρεπτέα ενίσχυση και η αναπλήρωση μισθού αντί για την επιδότηση ανεργίας.

«Έδωσαν μέχρι τέλος Σεπτέμβρη μόλις 5,3 δισ. σε άμεσες δαπάνες (2,9% του ΑΕΠ) για τη στήριξη της οικονομίας, γεγονός που μας φέρνει στις τελευταίες θέσεις της ευρωζώνης, ενώ και τα μέτρα αναβολών πληρωμών που απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα για αργότερα, δημοσιονομικά δεν ξεπερνούν τα 1,2 δισ. (0,7% του ΑΕΠ)», συμπλήρωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας κάλεσε τον πρωθυπουργό έστω και τώρα να συμπεριφερθεί υπεύθυνα και να πάρει άμεσα αυτά τα απαραίτητα μέτρα, ενώ κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία και δύναμη στις δύσκολες μέρες που έρχονται τονίζοντας για μία ακόμα φορά πως «η έξαρση της πανδημίας που μπορούσε να είχε αποφευχθεί, απειλεί όσο ποτέ ανθρώπινες ζωές. Η οικονομία βουλιάζει».