Υποδεχόμενος τον Ιταλό πρόεδρο, ο Α. Τσίπρας επισήμανε ότι ο ελληνικός και ο ιταλικός λαός, «με το μεσογειακό τους ταμπεραμέντο», έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση της ιστορίας, ενώ στάθηκε και στις σημερινές συγκυρίες, λέγοντας ότι η συνεργασία των δύο κρατών είναι κρίσιμη για τη δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης.

Υπογράμμισε πως ως χώρες του Νότου «σήμερα βρισκόμαστε απέναντι σε κοινές προκλήσεις» και έκανε λόγο για την οικονομική και την προσφυγική κρίση, ενώ πρόσθεσε ότι «προσβλέπουμε σταθερά στη δυνατότητα εμβάθυνσης και της διμερούς μας συνεργασίας».

Ο Σ. Ματαρέλα χαρακτήρισε χώρες – φίλες τις Ελλάδα και Ιταλία, επισημαίνοντας ότι «μας ενώνει μια μακρά ιστορία με τρόπο άριστο, αλλά μας ενώνουν και κοινές προκλήσεις».

Ο Ιταλός πρόεδρος τόνισε ότι Ελλάδα και Ιταλία, λόγω της θέσης τους, υποδέχονται πολλούς πρόσφυγες, παρέχοντάς τους βοήθεια, ωστόσο επεσήμανε πως το ζήτημα δεν είναι ελληνικό ή ιταλικό, αλλά πρόβλημα που απασχολεί όλη την Ευρώπη, την οποία κάλεσε να προσφέρει τη βοήθεια της με έμπρακτο τρόπο. Τέλος, δήλωσε ότι οι δύο χώρες διατηρούν «έξοχες διμερείς σχέσεις σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό, στην ενέργεια»