Σε συνέντευξή του στην γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF, ο κ. Τσίπρας τάχθηκε κατά των μονομερών ενεργειών και προειδοποίησε ότι αν δεν εξευρεθεί κοινή ευρωπαϊκή λύση, θα τεθεί σε κίνδυνο το κοινό μέλλον όλων των χωρών της Ευρώπης. ο πρωθυπουργός στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να τονίσει την ανάγκη να τηρηθούν από όλους οι συμφωνίες. 
 
«Είναι απαράδεκτο να έχουμε μονομερείς ενέργειες. Δεν μπορεί μια χώρα μόνη της να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. Πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνήσαμε καμία χώρα κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού να μην προχωρήσει σε μονομερείς, μη συντονισμένες, δράσεις που δε είναι συμφωνημένες», δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το πρόβλημα τώρα είναι ότι κάποιες χώρες πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν κοινοί κανόνες στην Ευρώπη αλλά και ότι έχουμε συμφωνίες αλλά δεν τις εφαρμόζουμε. 
 
Όπως είπε, «πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι μας έλεγαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το καλοκαίρι, ότι πρέπει να τηρούμε τις συμφωνίες, “pacta sunt servanta”. Θα πω λοιπόν το ίδιο. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Επί της ουσίας πιστεύω ότι αν δεν θα καταφέρουμε να βρούμε κοινή λύση, αυτό δεν θα είναι πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα, αλλά θα θέσουμε σε κίνδυνο το κοινό μας μέλλον στην Ευρώπη».
 
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κοινό πρόβλημα, αναφερόμενος στο προσφυγικό, στο οποίο πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινή λύση. 
 
«Είναι απαράδεκτο να μην θέλει κανείς να μοιραστεί το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Η προσφυγική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με αλληλεγγύη», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους, ενώ προαναγγέλλει ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητήσει μια απόφαση, η οποία θα προβλέπει και οι άλλες χώρες να πάρουν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Τουρκία, «όχι σε εθελοντική βάση, αλλά με την υποχρέωση όλων των χωρών της ΕΕ να υποδεχτούν αριθμό προσφύγων ανάλογο με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμή τους».
 
«Ελπίζω και περιμένω ότι και σε αυτή την κατάσταση η Γερμανία θα ακολουθήσει μια έξυπνη πολιτική, και με αυτό εννοώ ότι θα μας στηρίξει στην κατανομή των βαρών στο πλαίσιο της Ευρώπης», τόνισε, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της.
 
«Έχουμε θαλάσσια σύνορα και είναι αδύνατο να διασφαλίσει κανείς τα σύνορα στη μέση της θάλασσας. Όταν οι πρόσφυγες, με τη βοήθεια των διακινητών, πλησιάζουν με φουσκωτά σκάφη τα σύνορά μας, που είναι επίσης και ευρωπαϊκά σύνορα, υπάρχει μόνο μία υποχρέωση: πρέπει να σώσουμε τους ανθρώπους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
 
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα σταματήσει με την αποστολή του ΝΑΤΟ, καθώς όπως λέει χαρακτηριστικά, «θα δουν όλοι ότι αν και το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορα, τότε ποιος μπορεί;».