Όπως σημείωσε, δεν είναι δυνατή η ακύρωση των υπογεγραμμένων συμβάσεων, αλλά μόνο ο έλεγχος των αδειοδοτήσεων που έχουν δοθεί για το έργο. 
 
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο ίδιος, το υπουργείο θα προχωρήσει στην ανάκληση επιμέρους τεχνικές αδειοδοτήσεις που αφορούν πλημμέλειες στο πεδίο εργασιών στις Σκουριές.
Στην πρώτη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη με τους δημοσιογράφους έγινε γνωστό πως εντός των ημερών θα επισημοποιηθεί η ανάκληση σειράς αδειών για την επένδυση κατασκευής της μονάδας εμπλουτισμού στις Σκουριές ώστε να εξακριβωθεί πως η καναδική Eldorado Gold τηρεί όσα προβλέπονται στις σχετικές αδειοδοτήσεις. Ετσι όσες εργασίες συνδέονται με τις άδειες που θα επανελεγχθούν θα σταματήσουν. Το υπουργείο στέλνει και τους επιθεωρητές περιβάλλοντος στις Σκουριές για να πραγματοποιήσουν επιτόπιους ελέγχους στα έργα του καναδικού ομίλου.
 
Ο κ. Τσιρώνης επανέλαβε πως το υπουργείο στηρίζει την υγιή επιχειρηματική πρωτοβουλία, ενώ παραδέχθηκε πως υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στις ελεγκτικές υπηρεσίες. Για την υπόθεση του Ελληνικού, η υλοποίηση της οποίας περνάει μέσα από τις υπηρεσίες του υπουργείου καθώς θα κληθεί να αποφασίσει για σειρά θεμάτων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε πως πρέπει να περιμένουμε τις οριστικές μελέτες. Όταν κάποιος κάνει μια τόσο μεγάλη επένδυση καλείται να καταθέσει μελέτες για τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις, τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή (π.χ. αν η αγορά της Αττικής «σηκώνει» νέες ξενοδοχειακές κλίνες χωρίς να απαξιωθεί το υφιστάμενο δυναμικό ή τι θα συμβεί στα εμπορικά καταστήματα στις περιοχές γύρω από το Ελληνικό) είπε ο κ. Τσιρώνης.
 
Πηγή: Euro2day.gr, capital.gr
 

Η απάντηση του Γιάννη Τσιρώνη

«Με αφορμή δημοσιεύματα που με θέλουν να διαβεβαιώνω ότι δεν θα σταματήσει η εξόρυξη στις Σκουριές, διευκρινίζουμε ότι το Υπουργείο μέχρι στιγμής έχει προλάβει να εξετάσει μόνο ζητήματα πολεοδομικής φύσης και όχι ουσίας, όσον αφορά την εξορυκτική δραστηριότητα.

Με αυτή την έννοια, φυσικά και δεν έχουμε αυτή τη στιγμή εμπεριστατωμένη θέση για το αν θα σταματήσουν  κάποιες εξορυκτικές δραστηριότητες, ούτε όμως διαβεβαιώθηκε ποτέ ότι δεν θα σταματήσουν», αναφέρει το σχόλιο του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μια διευκρίνιση για τη δημοσίευση του άρθρου

Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να εξηγήσουμε μερικά πράγματα σχετικά με τη δημοσίευση του συγκεκριμένου ρεπορτάζ:

Κατά την πρωινή ενημέρωση του ο κύριος Τσιρώνης επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατή η ακύρωση των συμβάσεων και έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ανάκληση «επιμέρους τεχνικών αδειοδοτήσεων που αφορούν πλημμέλειες στο πεδίο εργασιών». Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εξήγησε ότι αναφερόταν σε όρους δόμησης.

Το ThePressProject επέλεξε να δημοσιεύσει το άρθρο με τίτλο «Δεν θα σταματήσει η εξόρυξη στις Σκουριές». Αυτή δυστυχώς είναι η είδηση. Αργότερα ο κύριος Τσιρώνης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «με αφορμή δημοσιεύματα που με θέλουν να διαβεβαιώνω ότι δεν θα σταματήσει η εξόρυξη στις Σκουριές» και παρακάτω αναφέρει ότι «το Υπουργείο μέχρι στιγμής έχει προλάβει να εξετάσει μόνο ζητήματα πολεοδομικής φύσης και όχι ουσίας».

Θέλουμε λοιπόν να ρωτήσουμε και εμείς (που έχουμε όνομα και θα μπορούσε να μας απευθυνθεί απευθείας): α) κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφος ανέφερε ότι προς το παρών δεν έχει προλάβει να ενημερωθεί για τα θέματα ουσίας; β) Αυτή είναι η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ; Είχε υποσχεθεί ότι όταν θα πάρει την εξουσία θα ενημερωθεί για την ουσία και θα αποφασίσει τι θα κάνει; γ) αφού δεν έχει ενημερωθεί ακόμα γιατί ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ακυρώσει συμβάσεις; Έχει προλάβει να ενημερωθεί ως προς αυτό ή το υποθέτει;

Το ThePressProject δημοσίευσε φυσικά την απάντηση του κυρίου Τσιρώνη αμέσως (παρόλο που δεν την έστειλε σε εμάς, παρόλο που φωτογράφιζε το δικό μας δημοσίευμα), σε ξεχωριστό πρωτοσέλιδο άρθρο αλλά και στο πρώτο ρεπορτάζ. Όποιος μας συμβουλεύει να αλλάξουμε τον τίτλο του θέματος έχουμε να πούμε ότι αυτό είναι εντελώς αντιδεοντολογικό εφόσον ο τίτλος δεν είναι εσφαλμένος. Αντίθετα για να μπορούν όλοι να κρίνουν το δημοσιογραφικό έργο το θέμα οφείλει να παραμείνει αναρτημένο όπως δημοσιεύτηκε. Αυτό προτάσσει ο τίμιος δημοσιογραφικός κώδικας. Έχουμε αποδείξει ότι όποτε έχουμε κάνει λάθος έχουμε ζητήσει συγνώμη και έχουμε επανορθώσει.

Ας μας απαντήσει όμως και ο κύριος Τσιρώνης στα τρία προηγούμενα ερωτήματα και σε ένα ακόμη: Θα συνεχιστούν οι εργασίες εξόρυξης στις Σκουριές; Γιατί και από την απάντησή του δεν βγάζουμε αυτό το συμπέρασμα.