Μέγα πλήθος στην κηδεία

Χιλιάδες οπαδοί του δολοφονηθέντος ηγέτη της τυνησιακής αντιπολίτευσης Σουκρί Μπελαΐντ παρέστησαν στην κηδεία του και φώναξαν αντιισλαμικά συνθήματα.
Το πλήθος συγκεντρώθηκε γύρω από το στρατιωτικό όχημα που μετέφερε το φέρετρο του Μπελαΐντ, το οποίο ήταν τυλιγμένο με τυνησιακή σημαία.

Η κατάσταση στη χώρα παραμένει έκρυθμη μετά τη δολοφονία του ηγέτη της αντιπολίτευσης. Ανήμερα της κηδείας του εγείρονται φόβοι για νέα επεισόδια, λόγω της γενικής απεργίας και των διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί.

Η χώρα συγκλονίζεται από εντάσεις ανάμεσα στους κυρίαρχους ισλαμιστές και τους κοσμικούς αντιπάλους τους, αλλά και από την απογοήτευση που επικρατεί μεταξύ των πολιτών λόγω της έλλειψης κοινωνικής προόδου.

Την ώρα που η πολιτική κρίση στη χώρα βαθαίνει, η κυβέρνηση με το φόβο νέων ταραχών έχει ισχυροποιήσει την παρουσία του στρατού και της αστυνομίας στους άδειους δρόμους της πόλης.

Γενικεύεται η δυσφορία
 
Γενική απεργία – η πρώτη εδώ και 35 χρόνια- και μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στη χώρα, όπου οργή και αγανάκτηση επικρατεί για τη δολοφονία του Τυνήσιου πολιτικού.
 
Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του Τσόκρι Μπελαΐντ, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε. Εκεί είχε τοποθετηθεί το φέρετρο του στελέχους της αντιπολίτευσης.
 
Το πλήθος φώναζε συνθήματα, κατηγορώντας για τη δολοφονία του πολιτικού το κυβερνών, ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα. Για τη δολοφονία κατηγορούν το Ενάχντα αντιπολίτευση και τα συνδικάτα.
 
«Με το αίμα και τις ψυχές μας θα θυσιάσουμε τους εαυτούς μας για τον μάρτυρα» φώναζαν οι διαδηλωτές.
 
Όσο περνούσε η ώρα χιλιάδες άτομα έφταναν στο σημείο, πριν το φέρετρο μεταφερθεί σε κοντινό νεκροταφείο για τη κηδεία. Εκεί σημειώθηκαν επεισόδια, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων ακόμα και να πυροβολεί στο αέρα για να διαλύσει νεαρούς που κατέστρεφαν αυτοκίνητα στην περιοχή.
 
Στην πόλη Γκάφσα, όπου έχουν σημειωθεί ταραχές τις τελευταίες ημέρες, αστυνομικοί έκαναν κα;ι εκεί χρήση δακρυγόνων κατά αντικυβερνητικών διαδηλωτών, οι οποίοι πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον τους. 
 
Πορείες στη μνήμη του Τσόκρι Μπελαΐντ πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις της Τυνησίας.
 
Στη Σίντι Μπουζίντ (την πόλη όπου ζούσε και έβαλε τέρμα στη ζωή του ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι, γεγονός που ήταν το έναυσμα της επανάστασης κατά του Μεν Άλι) περίπου 10.000 άτομα κατέβηκαν στους δρόμους.
 
Πολλές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Τύνιδας έχουν ακυρωθεί. 
 
Το κυβερνών Ενχάντα, των μετριοπαθών ισλαμιστών, απέρριψε την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου την απόφαση του πρωθυπουργού Χαμντί Τζεμπαλί για κυβέρνηση τεχνοκρατών -ένδειξη για σοβαρό ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματος.