Κρίσιμη ημέρα θα είναι η σημερινή, αφού το μεγαλύτερο συνδικάτο της Τυνησίας έχει καλέσει σε γενική απεργία, την πρώτη εδώ και 34 χρόνια, ενώ σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η κηδεία του Τσόκρι Μπελαΐντ
 
Μετά τη δολοφονία του Μπελαΐντ, την Τετάρτη, χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και ήρθαν αντιμετώποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
 
Η Τυνησία συγκλονίζεται από τις εντάσεις ανάμεσα στους κυρίαρχους Ισλαμιστές και τους κοσμικούς αντιπάλους τους, αλλά και από την απογοήτευση που επικρατεί μεταξύ των πολιτών λόγω της έλλειψης κοινωνικής προόδου από την πτώση του δικτάτορα Ζίνε αλ-Αμπιντίν Μπεν Αλί τον Ιανουάριο του 2011.
 
Ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Χαμντί Τζεμπαλί, ανακοίνωσε ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ωστόσο τα μέλη του κυρίαρχου ισλαμιστικού κόμματος αντιδρούν στην κίνησή του αυτή, όπως και ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, σε «άδειασμα» του πρωθυπουργού προχώρησαν και τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία απέρριψαν το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών και ζήτησαν να έχουν λόγο σε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί.

Την αντίθεση μερίδας του κυβερνώντος κόμματος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Ενάχντα, Αμπντελχάμιντ Ζελασί, ο οποίος δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός δεν ρώτησε τη γνώμη του κόμματός του. Εμείς στο Ενχάντα πιστεύουμε ότι η Τυνησία χρειάζεται μια κυβέρνηση από πολιτικούς αυτή την περίοδο. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τα άλλα κόμματα για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Αμπντελχάμιντ Ζελασί.

Αυτό καταδεικνύουν και οι συνεχιζόμενες μαζικές διαδηλώσεις και οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στην Τύνιδα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.


Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.