Δεκάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν ολονυκτία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις μπροστά από τα γραφεία της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη, ορισμένοι τυλιγμένοι με κουβέρτες καθώς κοιμήθηκαν σε παγκάκια ενώ η αστυνομία επιτηρούσε τα οδοφράγματα απέξω.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την κίνηση εναντίον της Τζουμχουριέτ που είναι ένας πυλώνας του κοσμικού κατεστημένου της χώρας.
Οι εισαγγελείς κατηγορούν τα στελέχη της εφημερίδας, από τα λίγα μμε που εξακολουθούν να ασκούν κριτική στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ότι διαπράττουν εγκλήματα σε βάρος των κούρδων μαχητών και του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός μουσουλμάνου ιερωμένου που ζει στις ΗΠΑ.

Οι αρχές κατηγορούν τον Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου κατά την οποία στασιαστές στρατιωτικοί επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία σκοτώνοντας περισσότερους από 240 ανθρώπους. Ο Γκιουλέν, που έχει αυτεξοριστεί στις ΗΠΑ από το 1999, αρνείται κάθε ανάμιξη.

Στην καταστολή που ακολούθησε περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και 37.000 προφυλακίστηκαν, προκαλώντας επικρίσεις δυτικών συμμάχων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που φοβούνται πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την απόπειρα πραξικοπήματος για να συντρίψει τους διαφωνούντες.

“Ακόμη κι αν η διεύθυνση και οι συντάκτες της Τζουμχουριέτ συλληφθούν, η εφημερίδα μας θα εξακολουθήσει τον αγώνα της για δημοκρατία μέχρι το τέλος”, αναφέρεται στο κύριο άρθρο στο οποίο οι συλλήψεις χαρακτηρίζονται ως η αρχή μιας προσπάθειας να κλείσει η εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ