Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα την εγκύκλιο βάσει της οποίας ουσιαστικά ενεργοποιούνται τα νέα τεκμήρια που πρόκειται να επιβαρύνουν χιλιάδες φορολογούμενους (όχι κατ΄ανάγκην φοροφυγάδες), οι οποίοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα αλλά την ίδια στιγμή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα, αυτοκίνητα.

Οι αυξήσεις των τεκμηρίων διαβίωσης φτάνουν το 70% για ακίνητα και αυτοκίνητα και το 200% για σκάφη αναψυχής. Το μέτρο αυτό, που σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ έχει στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα επιφέρει για χιλιάδες πολίτες φορολόγηση για υψηλότερα εισοδήματα σε σχέση με τα δηλωθέντα.

Στα νέα τεκμήρια κινδυνεύουν να πιαστούν και όσοι έχουν στεγαστικά δάνεια αφού οι δόσεις λαμβάνονται και αυτές υπόψην. Επίσης, τα νέα τεκμήρια είναι αυξημένα περίπου 30% σε σύγκριση με αυτά που ίσχυαν για τα εισοδήματα του 2010 ειδικά αν πρόκειται για ακίνητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφορία θα συγκρίνει κάθε φορά τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογούμενου με αυτά που προκύπτουν από τα νέα τεκμήρια και όποιο από τα δύο είναι μεγαλύτερο αυτό και θα φορολογείται.

Οι αλλαγές που επήλθαν στα τεκμήρια διαβίωσης με τις διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου περιγράφονται σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Γ. Καπελέρη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

1. Τα τεκμήρια για τις κατοικίες αυξήθηκαν έως 33,3%. Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη για ιδιοκατοικούμενη ή μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη κύρια κατοικία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως εξής:

  • Μέχρι και 80 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
  • Από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριων χώρων αυτής, με 65 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
  • Από 121 μέχρι και 200 τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με 110 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.?
  • Από 201 έως 300 τετραγωνικά μέτρα με 200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και
  • Από 301 τετραγωνικά μέτρα με 400 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Υπολογισμός
Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας. Ως βοηθητικός χώρος σε περίπτωση πολυκατοικίας θεωρείται ο ανεξάρτητος χώρος της αποθήκης ή του γκαράζ μέσα στην ίδια οικοδομή ενώ στην περίπτωση μονοκατοικίας η αποθήκη, ο χώρος στάθμευσης, το λεβητοστάσιο, η αποθήκη καυσίμων, το κλιμακοστάσιο εφόσον οι χώροι αυτοί βρίσκονται σε λειτουργική ενότητα με αυτή και δεν είναι κοινόχρηστοι.

Όταν το ποσοστό της συνιδιοκτησίας ή το ποσοστό του ενοικίου σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας, δεν καταλήγει σε ακέραιο ποσοστό τότε θα γίνεται στρογγυλοποίηση προς την πλησιέστερη μονάδα, για παράδειγμα 39,5% σε 40% ή 35,2% σε 35%. Το ίδιο ισχύει και για τους βοηθητικούς χώρους.

2. Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα αυξήθηκε από 33,3% μέχρι 71,3%. Ειδικότερα το τεκμήριο ανέρχεται:

  • Για τα αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε. σε 4.000 ευρώ.
  • Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά μέχρι τα 2.000 κυβικά εκατοστά.
  • Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 2.000 κυβικών εκατοστών προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά και μέχρι 3.000 κυβικά εκατοστά και
  • Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα από 3.000 κ.ε. προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

3. Χωρίς έλεγχο του «πόθεν έσχες» θα είναι μέχρι τις 31.12.2013 η αγορά ή η χρονομεριστική ή η χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων, η ανέγερση οικοδομών και η κατασκευή πισίνας.