Πρόκειται για την κατηγορία των λεγόμενων  «Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων», (ΓΕΔΙΦΑ) και τα οποία θα αφορούν στα λεγόμενα «Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα» (ΜΗΣΥΦΑ), που πλέον θα βρίσκονται και στα ράφια των αλυσίδων τροφίμων.

Ήδη η συγκεκριμένη ρύθμιση βρίσκεται μέσα στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης μαζί με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου το οποίο θα διέπει τη διάθεση των εν λόγω σκευασμάτων από τα σούπερ μάρκετ, ήδη ο ΕΟΦ και με τη συμμετοχή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, συγκρότησε Επιστημονική Επιτροπή που φέρεται να έχει εισάγει αυστηρά κριτήρια και τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, θα διασφαλίσουν τη δημόσια Υγεία.

Μετά από σειρά συνεδριάσεων η επιτροπή κατέθεσε στον υπουργό Υγείας την εισήγησή της στην οποία προβλέπεται ο κατάλογος των ΓΕΔΙΦΑ να περιλαμβάνει 216 από τα συνολικά 1.582 ΜΗΣΥΦΑ ποσοστό που βρίσκεται στο 13% των συνολικών μη συνταγογραφούμενων.

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν, τα φαρμακευτικά σκευάσματα που θα υπάγονται στα ΓΕΔΙΦΑ, θα πρέπει να πληρούν τους παρακάτω όρους:

– Να είναι ήδη ενταγμένα στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ χωρίς να συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανεξέταση της κατάταξής τους ως συνταγογραφούμενα.

– Να είναι φάρμακα που να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης τα οποία είναι προφανή και δεν συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου.

– Η οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή.

– Οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, να είναι χαμηλού κινδύνου.

– Να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης.

– Οι συσκευασίες τους να είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.

– Να μην υπάρχουν έγκριτες και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης.

Εφόσον συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, τα ΓΕΔΙΦΑ θα διατίθενται από σημεία πώλησης -πλην των φαρμακείων- τα οποία θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Επίσης, με υπουργική απόφαση που θα εκδίδεται έπειτα από πρόταση του Δ.Σ. του ΕΟΦ, θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες της διαδικασίας κατάταξης των φαρμάκων στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ, η επισήμανση, οι συνθήκες και οι όροι ασφαλούς φύλαξης, διακίνησης και διάθεσής τους, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.