Σε ανακοίνωση του το υπουργείο κάνει λόγο για «υπερβολικά και πολλές φορές κακοπροαίρετα» δημοσιεύματα που «αναστατώνουν την εκπαιδευτική κοινότητα» και τονίζει πως «η έναρξη του σχολικού έτους θα πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα» και θα υπερβεί «τις (τυχόν) δυσκολίες που προκύπτουν από την προεκλογική περίοδο».

Όπως αναφέρει το υπουργείο, χθες εγκρίθηκε από το Τριμελές Συμβούλιο του ΣΤΕ η αίτηση που κατέθεσε προκειμένου να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς των υπηρεσιακών μεταβολών, λόγω προεκλογικής περιόδου, οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών και η πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων. Αυθημερόν πραγματοποιήθηκε η απόσπαση 2.600 εκπαιδευτικών από Π.Υ.Σ.Δ.Ε. σε Π.Υ.Σ.Δ.Ε.

Σχετικά με την πλήρωση των εκπαιδευτικών κενών, το υπουργείο διευκρινίζει ότι 12.000 θέσεις αναπληρωτών που θα καλύψουν τα ολοήμερα νηπιαγωγεία, τα ολοήμερα δημοτικά, ειδικά σχολεία κ.λπ. θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Η χρηματοδότηση εγκρίθηκε και θα εκδοθεί η σχετική Π.Υ.Σ. για την κατ’ εξαίρεση πρόσληψή τους, ενώ όπως σημειώνει το υπουργείο οι 8.000 θέσεις που ζητήθηκαν κατ’ εξαίρεση «πρέπει και αναμένεται  να καλυφθούν από εθνικούς πόρους».