Σε πρώτο πλάνο για απολύσεις από το δημόσιο τίθενται πλέον από την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Αυτή είναι η «δεξαμενή» από την οποία κατά προτεραιότητα θα «αντλήσουν» τους υπαλλήλους που θα  οδηγηθούν στην έξοδο.

Κι αυτό γιατί, όπως όλα δείχνουν, οι υποθέσεις που αφορούν τους πειθαρχικά ελεγχόμενους …βραδυπορούν – όσο κι αν επιταχυνθούν οι νομικές διαδικασίες- και δεν υπάρχουν περιθώρια χρονοτριβής με δεδομένη την πίεση που απορρέει από τις συμφωνίες με την τρόικα για απολύσεις οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες επιμένουν, αφορούν 2000 εργαζομένους έως τον Ιούνιο.

Ο υπουργόςΑντ. Μανιτάκης απέφυγε να αναφερθεί σε αριθμούς, όταν, κατά την έξοδό του από τη σύσκεψη στο Μαξίμου, την  Τρίτη,  ρωτήθηκε για το αν υπάρχει κυβερνητική δέσμευση για 2.000 απολύσεις μέχρι τον Ιούνιο. Υπογράμμισε όμως ότι υποχρέωση από τη συμφωνία είναι ότι μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 θα πρέπει να γίνουν 4.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις και «ένα μέρος από αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Αυτή την υποχρέωση θα την επιτελέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
 
Δεν θέλησε να δώσει αριθμούς και προθεσμίες , όμως, επέλεξε να τονίσει ότι οι αναγκαστικές αποχωρήσεις θα προέλθουν «βασικά, σχεδόν αποκλειστικά,  σε πρώτη φάση, από ό,τι βλέπω από το σχεδιασμό που γίνεται, από τις καταργήσεις νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, όπως έχουμε προαναγγείλει». Επεξηγώντας μάλιστα αυτή τη διαδικασία επεσήμανε ότι  «ξεκινάμε από αυτούς τους περίφημους οργανισμούς που υπάρχει μια προεργασία, που ξέρετε ότι γίνεται όλο αυτό το διάστημα και με βάση αυτή την προεργασία που γίνεται και με νέα δεδομένα και με αυτούς τους οργανισμούς κάνουμε τον πρώτο σχεδιασμό».
 
Πάντως, σημειώνει το «Βήμα» είναι αξιοσημείωτο ότι ο υπουργός , για πρώτη φορά, τουλάχιστον τόσο ηχηρά, χρησιμοποίησε τη λέξη «απολύσεις» , αυτή τη φορά όχι για τους «επίορκους» αλλά για τους υπαλλήλους οργανισμών του ευρύτερου δημοσίου τομέα που θα καταργηθούν και οι υπάλληλοί τους θα αποχωρήσουν αναγκαστικά , με ό,τι ορίζει ο νόμος περί αποζημιώσεων.

Και από αδρανείς οργανισμούς

Η χθεσινή έμμεση παραδοχή του κ. Μανιτάκη, σημειώνει η «Καθημερινή», έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να έχει δεσμευθεί για περίπου 2.000 απολύσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αριθμός που είναι πρακτικά αδύνατο να εξευρεθεί από τη δεξαμενή των «επιόρκων», όπως ήταν η αρχική επιδίωξη του υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης.

Η τελική λίστα των προς κατάργηση οργανισμών και, συνακόλουθα, του προσωπικού που είτε θα απολυθεί είτε θα ενταχθεί σε καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης αναμένεται να ανακοινωθεί μετά το Πάσχα και είναι ορατή η αγωνία των κυβερνητικών εταίρων για πιθανές αντιδράσεις, καίτοι η κοινωνία σε μεγάλο ποσοστό τάσσεται θετικά έναντι του περιορισμού του Δημοσίου.

Αξιοποιώντας το κλίμα, αλλά και τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει -διά της κατάργησης οργανικών θέσεων- και σε απολύσεις υπαλλήλων που μέχρι τώρα καλύπτονταν από τη μονιμότητα. Προς εξισορρόπηση, η κυβέρνηση υπογραμμίζει την πρόσληψη νέου προσωπικού και, μάλιστα, εκ των διοριστέων του ΑΣΕΠ.

 
Η ομαλή υλοποίηση της συμφωνίας με την τρόικα (4.000 αποχωρήσεις το 2013 και τουλάχιστον 11.000 επιπλέον το 2014) αποτελεί προτεραιότητα για το Μαξίμου. Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ», και επιβεβαίωσε χθες και ο κ. Μανιτάκης, για την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος κινητικότητας – αποχωρήσεων από το Δημόσιο συγκροτείται, με απόφαση του πρωθυπουργού, επιτελική ομάδα που θα έχει στόχο να υποβοηθά το υπουργείο Διοικ. Μεταρρύθμισης και να «ξεμπλοκάρει» τις διαδικασίες.

Οπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών κατά την τελευταία σύσκεψή τους στο Μαξίμου, επικεφαλής της «ομάδας δράσης» θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης και πλην της ηγεσίας του υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης (Α. Μανιτάκης και Μ. Βολουδάκης) θα συμμετέχουν ο γραμματέας Συντονισμού Δ. Βαρτζόπουλος και, τουλάχιστον, ένα ακόμη στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου. Η ομάδα θα επικεντρωθεί και στο έτερο δύσκολο εγχείρημα, την «εξεύρεση» δηλαδή 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας μέχρι τον Ιούνιο και επιπλέον 12.500 μέχρι τα τέλη του έτους.