Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας αποφάσισε την ενοχή του Επαμεινώνδα Κορκονέα για την δολοφονία Γρηγορόπουλου με άμεσο δόλο. Ουσιαστικά το Εφετείο απέρριψε την εισαγγελική πρόταση για ενοχή του Κορκονέα με ενδεχόμενο δόλο, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι ο Κορκονέας σημάδεψε και πυροβόλησε ευθέως γνωρίζοντας ότι μπροστά του βρίσκονται παιδιά. Ωστόσο το Εφετείο έσπασε την ποινή ισόβια κάθειρξης, αναγνωρίζοντάς του ομόφωνα το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Αυτό σημαίνει ότι ο Κορκονέας ενδέχεται να αποφυλακιστεί σύντομα. Ο εισαγγελέας από πλευράς του πρότεινε κάθειρξη 15 ετών με το δικαστήριο να αποφασίζει ποινή κάθειρξης 13 ετών.

Να σημειωθεί ότι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας ήταν κάθετο ως προς το τι συνέβη στις 6 Δεκέμβρη του 2008 και μετά από συνολικά 84 συνεδριάσεις, είχε κρίνει ένοχο τον Κορκονέα κατά πλειοψηφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, βαραίνοντας ουσιαστικά την μέχρι τότε ισχύουσα ποινή, για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Ο Σαραλιώτης είχε καταδικαστεί σε δεκαετή κάθειρξη για απλή συνέργεια στη δολοφονία Γρηγορόπουλου, ενώ σήμερα κρίθηκε αθώος.

Το δικαστήριο δεν υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση, σύμφωνα με την οποία «ο πυροβολισμός από την πλευρά του Κορκονέα δεν ήταν ευθύς, αλλά γνώριζε όταν πυροβολούσε ότι μπροστά του βρίσκονταν παιδιά». Αναμένεται η απόφαση επί των ελαφρυντικών και στη συνέχεια επί των ποινών. Οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αφού πλέον η από πρόθεση ανθρωποκτονία δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με ισόβια κάθειρξη, αλλά ορίζεται ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και η χορήγηση ελαφρυντικού.

Ο Κορκονέας το 2017 δήλωνε αθώος και αμετανόητος για την πράξη του λέγοντας τότε στο δικαστήριο ότι δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη από κανένα δεκαπεντάχρονο, δημιουργώντας έντονες αντιδράσεις και οδηγώντας τους δικηγόρους του σε παραίτηση.

Έντονη αντίδραση από την πολιτική αγωγή

Με το άκουσμα της απόφασης για 13ετή κάθειρξη στον Επαμεινώνδα Κορκονέα η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, που αποτελούν την πολιτική αγωγή στην υπόθεση, έκαναν λόγο για μεθοδεύσεις από πλευράς υπεράσπισης χαρακτηρίζοντας την απόφαση «προδιαγεγραμμένη». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε «Η απόφασή σας οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονέα».

Από την πλευρά του ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τοποθετήθηκε λέγοντας ««Καταδικάσετε τον κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο. Ο δολοφόνος αυτός ήρθε στο δικαστήριο και ζήτησε ελαφρυντικό για ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος, συμπεριφέρθηκε ως τυμβωρύχος και σε αυτόν δώσατε ελαφρυντικό», προσθέτοντας ότι «η πολιτική αγωγή θα ζητήσει την αναίρεση της απόφασης υπέρ του νόμου».

Ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος, δολοφονήθηκε στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008 από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Μετά από πιθανό διαπληκτισμό του Αλέξη με τον Κορκονέα, ο τελευταίος έβγαλε το υπηρεσιακό του όπλο και πυροβόλησε προς την πλευρά του 15χρονου. Η δολοφονία είχε πυροδοτήσει τότε μεγάλες κινητοποιήσεις στις οποίες μάλιστα είχαν δοθεί και εξεγερσιακά χαρακτηριστικά, με μαθητές φοιτητές και εργαζόμενους να διαδηλώνουν καθημερινά για διάστημα περίπου ενός μήνα, προσδίδοντας στις κινητοποιήσεις τους συνολικά χαρακτήρα ενάντια στις πολιτικές της τότε κυβέρνησης.