Στην τελετή υπογραφής, ήταν παρόντες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης καθώς και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης και οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μπλάνας και του ΔΕΣΦΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ, «Θα επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα, για να στείλουμε μήνυμα στην πραγματική οικονομία και να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση έργων που θα βοηθήσουν να λύσουμε τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας».

Η έκθεση της ΕΤΕπ στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, είναι 18 δισ. ευρώ ή 10% του ΑΕΠ, ενώ όταν ο κ. Χόγιερ ρωτήθηκε για τη συζήτηση περί Grexit, σημείωσε πως η ενοποίηση της Ευρώπης είναι μη αναστρέψιμη διαδικασία.

Τσακαλώτος: Σημαντικό μήνυμα στις αγορές

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημείωσε πως με την κίνηση της ΕΤΕπ αποστέλλεται ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στην αγορά. Εξήρε δε και την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης (EBRD) στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ζητώντας από την ΕΤΕπ να συμμετάσχει με επενδυτικά προγράμματα και στην υγεία και την παιδεία.

Όσον αφορά το σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, ο κ.Τσακαλώτος, τόνισε πως αυτό περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, το άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος και την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου, ως τον Μάρτιο του 2016.

Σταθάκης: Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε πως εξετάζονται τρόποι να ενισχυθεί με την βοήθεια της τράπεζας η ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την χρηματοδοτική της συνδρομή για την ολοκλήρωση του προηγούμενου ΕΣΠΑ.

Σκουρλέτης: Μεγάλης αξίας χρηματοδοτικό εργαλείο η ΕΤΕπ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σημείωσε πως με την ολοκλήρωση των συμβάσεων, αναδεικνύεται πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Οι ενεργειακές επενδύσεις που χρηματοδοτούνται, για την αντικατάσταση μονάδων της ΔΕΗ στα νησιά, μειώνουν το κόστος λειτουργίας του συστήματος και συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, ο οποίος τόνισε πως «Μπορεί και το δημόσιο να κάνει κρίσιμα πράγματα σε επενδύσεις και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας».

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μίλησε για τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΣΦΑ: «Πολύ μεγάλης σημασίας είναι η σύμβαση που υπογράφεται με τον ΑΔΜΗΕ και αφορά στη διασύνδεση της Αττικής με την Εύβοια αλλά και στα συστήματα μεταφοράς από το Σταθμό της Μεγαλόπολης. Έχουμε και άλλα πράγματα κύριε πρόεδρε να δούμε στο μέλλον. Ο ΑΔΜΗΕ ιδιαίτερα έχει φιλόδοξα πλάνα και σχέδια, θα σας έλεγα παρεμπιπτόντως ότι πρέπει να έχουμε στον ορίζοντά μας τη διασύνδεση με την Κρήτη, πρέπει να δούμε το θέμα του εκσυγχρονισμού της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ιταλία, ένα πάρα πολύ κρίσιμο έργο αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα λέμε πως η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη περνάει μέσα από τις διασυνδέσεις. Άρα για την Ελλάδα και για την Ιταλία και συνολικότερα για όλη την Ευρώπη είναι ένα στρατηγικής σημασίας έργο.
 
Από εκεί και πέρα πάρα πολύ σημαντικό θέμα είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης σύμβασης, αυτή που υπογράφεται με το ΔΕΣΦΑ για την επέκταση του σταθμού LNG στην Ρεβυθούσα. Αξίζει εδώ να πούμε ιδιαίτερα για το LNG ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση. Η σημασία του υγροποιημένου πια αερίου στην επόμενη φάση είναι ορατό ότι θα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Γνωρίζετε ότι υπάρχουνε όχι μόνο σκέψεις, αλλά έχουνε δρομολογηθεί επιλογές σε σχέση με τη δημιουργία ενός δεύτερου σταθμού στην Αλεξανδρούπολη και θα έλεγα ότι όλα αυτά θα πρέπει να τα προσεγγίσουμε στο πλαίσιο ενός συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει και το εφαλτήριο για την ανάπτυξη της χώρας μας».