Σύμφωνα με τους Times of India, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο του Ισραήλ, η οποία αφορούσε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων κατά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Συγκεκριμένα, η διαδικασία ακυρώθηκε καθώς η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν έκανε δεκτό το αίτημα της βουλευτή Ταμάρ Ζάντμπεργκ, του αριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης Meretz, παρά το γεγονός ότι το ισραηλινό κοινοβούλιο είχε κάνει δεκτό το αίτημα το Μάιο.
 
Σημειώνεται ότι την γενοκτονία των Αρμενίων δεν έχει αναγνωρίσει ούτε η Τουρκία, η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο όρο, με αποτέλεσμα η πρόταση να δηλητηρίαζε εκ νέου τις επαφές των δύο χωρών. Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη γενοκτονίας και ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχε εξόντωση αλλά εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού.
 
Υπενθυμίζεται ότι τεταμένες διατηρούνται οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, ειδικά μετά τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη λωρίδα της Γάζας με τις Ισραηλινες αρχές να σκοτώνουν πάνω από 50 Παλαιστίνιους διαδηλωτές την ημέρα που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονταν στα σύνορα του Ισραήλ για περισσότερο από έξι εβδομάδες, απαιτώντας να τους εξασφαλιστεί το δικαίωμα της επιστροφής στη γη τους, με τους νεκρούς από τα πυρά των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων να ξεπερνούν τους 120
 
Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε χαρακτηρίσει το Ισραήλ «κράτος Απαρτχάιντ» και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου «έχει στα χέρια του το αίμα των Παλαιστινίων». Από τη μεριά του, ο Μ. Νετανιάχου απάντησε λέγοντας ότι ο Ερντογάν έχει βάψει τα χέρια του με το αίμα «αναρίθμητων Κούρδων», προσθέτοντας πως δεν μπορεί να κάνει υποδείξεις αυτός που έχει εισβάλει στην Κύπρο και στη Συρία.

 
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ζάντμπεργκ συμφώνησε να διεξαχθεί η ψηφοφορία μετά το πέρας των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος στο εν λόγω ζήτημα. «Ακόμη και τώρα η κυβέρνηση και ο κυβερνών συνασπισμός στο Ισραήλ αντιτίθεται στην ψηφοφορία, δήλωσε η Ζάντμπεργκ.
 
«Παρά τις υποσχέσεις και τις καθυστερήσεις, η κυβέρνηση και ο συνασπισμός αρνούνται να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων» έγραψε από τον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter, ενώ στη συνέχεια τόνισε πως «αναγκάστηκε να ακυρώσει την ψηφοφορία».
 
«Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων είναι θέμα βασικής ιστορικής δικαιοσύνης και ηθικής, την οποία το εβραϊκό κράτος θα έπρεπε να ήταν το πρώτο που θα την αναγνώριζε», δήλωσε η Ζαντμπεργκ.
 
Το Meretz προσπαθεί από το 1989 να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Αρμενίων, όμως οι κυβερνήσεις του Ισραήλ απορρίπτουν τις απόπειρες αυτές εξαιτίας των σχέσεων που διατηρεί η χώρα με την Τουρκία, σημειώνει το δημοσίευμα.