Ενδεικτική ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτου Ευθυμίου, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις της Κοντσίγιαντσιτς, σχετικά με την απάντηση του επιτρόπου Χαν σε ερώτηση της ευρωβουλευτού Μαρία Σπυράκη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ορισμένοι στις Βρυξέλλες δεν κατανοούν τη σημασία του να μην ψεύδεσαι».

Η αξιωματούχος έκανε λόγο για εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας για τη δήλωση του επιτρόπου Διεύρυνσης ότι «Ελλάδα και Αλβανία βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για το ζήτημα των τσάμηδων».

Κληθείσα να διευκρινίσει την επίσημη θέση των Βρυξελλών για το κατά πόσο υφίσταται “τσαμικό ζήτημα”, η Επιτροπή, δια της κ. Κοντσίγιαντσιτς, απάντησε «”όπως εξήγησα, η Επιτροπή έχει λάβει θέση σε σχέση με την πρόθεση των δύο χωρών να συζητήσουν εκκρεμή ζητήματα, προκειμένου να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς τους σχέσεις. Η Επιτροπή δεν προχώρησε πέρα από αυτό, δεν πήρε καμία θέση για τις διμερείς σχέσεις».

Μάλιστα, ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφραζε την “έκπληξη” της Κομισιόν για την έκταση που πήρε το ζήτημα και την έντονη αντίδραση της Αθήνας.