«Παίρνουμε χιλιάδες SMS και tweets με τα οποία μας λένε πως αν δεν επαναφέρεται την θανατική ποινή δεν θα ξαναψηφίσουμε το κόμμα σας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου  στην Frankfurter Allgemeine Ζeitung (AFZ). Ωστόσο, πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα και «ίσως  η απόφαση για το θέμα αυτό να ληφθεί μετά από δημοψήφισμα».

Σχετικά με τις αντιδράσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων για την επαναφορά της θανατικής ποινής, τόνισε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει το δικαίωμα να μας παραδίδει μαθήματα στο αυτό το θέμα» και πρόσθεσε ότι οι απόπειρες νουθέτησης της τουρκικής κυβέρνησης «δεν οδηγούν πουθενά».

Στο ερώτημα αν θα επιτραπεί σε παρατηρητές της ΕΕ να παρίστανται στις δίκες των φερομένων ως πραξικοπηματιών, ο Τσαβούσογλου απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Η δικαιοσύνη μας θα αποφασίσει επ΄ αυτού εντός του πλαισίου της κηρυχθείσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης». Το ίδιο ισχύει και για το ερώτημα «αν αυτές οι δίκες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών ή όχι». Το μόνο που είναι βέβαιο είναι πως «θα γίνουν χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες δίκες».