Στην έκθεση του ΔΝΤ που παρουσίασε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, διευκρινίζει ότι η δημοσιονομική χαλάρωση θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο αφού ταυτοποιηθούν με διαφάνεια τα πραγματικά έξοδα των κρατών-μελών για τις ανάγκες των προσφύγων.

 
Σχετικά με τις εισροές προσφύγων, στην έκθεση αναφέρεται ότι ο όγκος των αφίξεων θα έχει θετική, αλλά μικρή επίδραση στο ΑΕΠ των περισσότερων χωρών, αφού οι αυξημένες κρατικές δαπάνες για την υποδοχή των προσφύγων θα προκαλέσουν αύξηση στη ζήτηση και στην κατανάλωση.
Στο 0,17% του ΑΕΠ (περίπου 300 εκατ. ευρώ) εκτιμά το δημοσιονομικό κόστος της Ελλάδας για τους πρόσφυγες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
 
Το μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος το 2015 είχαν η Σουηδία (0,5% του ΑΕΠ) και η Δανία (0,47%), σύμφωνα με την έκθεση, ενώ λίγο υψηλότερες από της Ελλάδας ήταν οι δαπάνες της Γερμανίας και της Ιταλίας (0,20% του ΑΕΠ και στις δύο χώρες) καθώς και της Ολλανδίας (0,18% του ΑΕΠ). Αντίθετα, πολύ χαμηλές είναι οι δαπάνες της Ισπανίας, μόλις 0,006% του ΑΕΠ της.

Παράλληλα στην έκθεση δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας, αν και επισημαίνεται ότι στην αξιολόγηση του κάθε κράτους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της ότι η σύνθεση των δαπανών μπορεί να είναι διαφορετική ανάμεσα στις χώρες διέλευσης και σε χώρες εγκατάστασης.