Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr και της Καθημερινής, το θέμα έχει τεθεί στους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι αν και στο παρελθόν έχουν ταχθεί εναντίον τέτοιων λογικών και προτάσεων, αυτή τη φορά δεν απορρίπτουν τη συζήτηση.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει το μέλλον του νέου υπερ-ταμείου ΕΦΚΑ, το οποίο εκτός από τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως προς τη διαδικασία σύστασής του, καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση,  καλείται να καλύψει σημαντικά ελλείμματα.

Το συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης των Ταμείων και κυρίως του ΟΑΕΕ, προβλέπει μεταξύ άλλων το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την εξασφάλιση ασφαλιστικής ενημερότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες, που από την αρχή του επόμενου χρόνου θα πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές τους εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλoς εδώ και μήνες διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους των δανειστών το συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης των ταμείων και κυρίως του ΟΑΕΕ.  Στόχος του υπουργείου είναι να προχωρήσει σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, σε μια εξατομικευμένη ρύθμιση (α λα καρτ), όπου θα σταθμίζονται κάθε φορά οι πραγματικές δυνατότητες του οφειλέτη, ώστε να καθορίζεται το ύψος και ο αριθμός των δόσεων αλλά και το πότε δημιουργήθηκαν τα χρέη και ποιες προσπάθειες διακανονισμού έγιναν στο παρελθόν.

Η αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων πρόκειται για τη «μητέρα των μαχών» καθώς στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να μην ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» δημοσίων δαπανών. Ορατές είναι άλλωστε και οι ενδείξεις για νέο κύμα παύσης πληρωμών από τους ελεύθερους επαγγελματίες, εξαιτίας κυρίως της δυσανάλογα μεγάλης φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης, όπως αυτή καθορίστηκε στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο στον ΟΑΕΕ, εάν οι σημερινοί οφειλέτες που δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση, ξεκινήσουν να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές τους, τα έσοδα του ταμείου θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 40% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης προς το Ταμείο.

Σύμφωνα με δηλώσεις των εκπροσώπων των δανειστών, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό σημείο, ειδικά μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. 

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς είναι ότι στο παρελθόν, μια αντίστοιχη ρύθμιση που προέβλεπε την καταβολή των τρεχουσών μηνιαίων εισφορών και ενός ιδιαίτερα μικρού τμήματος έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών είχε σημαντικά αποτελέσματα στην αύξηση της εισπραξιμότητας των Ταμείων.

Εφόσον η πρόταση γίνει αποδεκτή από τους δανειστές και ο οφειλέτης εξυπηρετεί απρόσκοπτα τις τρέχουσες εισφορές του, θα εντάσσεται σε διαδικασία διακανονισμού και των «παγωμένων» ληξιπρόθεσμων οφειλών του παρελθόντος.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η έξοδος από τη ρύθμιση συνεπάγεται ούτως ή άλλως και προσαύξηση της οφειλής, καθώς σβήνεται η έκπτωση που προβλέπεται στις ρυθμίσεις που ήδη “τρέχουν”. Δεν αποκλείεται όμως, να υπάρξει κίνητρο παραμονής, εφόσον και οι δανειστές το αποδεχθούν, ώστε να προβλεφθεί και κάποια επιπλέον μείωση των προσαυξήσεων.