Μετάφραση από το ICIJ

Τον Φεβρουάριο του 2015, η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ανέφερε πως οι διωκτικές Αρχές της Γερμανίας εξαπέλυσαν μια σειρά από εφόδους με σκοπό τον έλεγχο της Commerzbank, μιας από τις μεγαλύτερες Τράπεζες της Γερμανίας, για υπόθεση φορολογικής απάτης που, όπως είπαν οι ίδιες οι Αρχές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ποινικές διώξεις κατά στελεχών και υπαλλήλων της Mossac Fonseca.

Στη Βραζιλία, το ίδιο δικηγορικό γραφείο τέθηκε υπό έρευνα για υποθέσεις δωροδοκίας και ξεπλύματος χρήματος που ονομάστηκε επιχείρηση «Car Wash» (“Lava Jato” στα πορτογαλικά) που είχε ως αποτέλεσμα την άσκηση ποινικών διώξεων κατά κορυφαίων πολιτικών και τη διενέργεια έρευνας σε βάρος του λαοοφιλούς πρώην προέδρου Luiz Inacio Lula da Silva, ένα σκάνδαλο που απειλεί με κατάρρευση και την παρούσα κυβέρνηση της Προέδρου Dilma Rousseff.

Τον Ιανουάριο, η Εισαγγγελία της Βραζιλίας χαρακτήρισε την Mossack Fonseca ως «μεγάλο πλυντήριο χρήματος» και ανακοίνωσε πως ήδη έχει ασκήσει ποινικές διώξεις σε πέντε από τους υπαλλήλους της στη χώρα, για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στο συγκεκριμένο σκάνδαλο.

Ωστόσο η ίδια η  Mossack Fonseca αρνήθηκε τη διάπραξη οποιασδήποτε μη σύννομης ή παράνομης πράξης στη συγκεκριμένη χώρα.

Τα στοιχεία τα οποία βρέθηκαν στις διαρροές και αφορούν τη συγκεκριμένη δικηγορική εταιρία, διευρύνουν δραματικά τις προηγούμενες διαρροές που αφορούσαν στοιχεία για υπεράκτια εταιρία της οποίας τους μετόχους το Διεθνές Κονσόρσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) είχε αποκαλύψει πριν από τέσσερα χρόνια. 
 

H μεγαλύτερη συνεργασία ΜΜΕ που υπήρξε ποτέ


Σε μια συνεργασία Μέσων Ενημέρωσης η οποία θεωρείται ως η μεγαλύτερη που υπήρξε ποτέ, δημοσιογράφοι που εργάζονται σε περισσότερες από 25 γλώσσες, κατάφεραν να «σκάψουν» στην εσωτερική λειτουργία της Mossac Fanesca και να εντοπίσουν τις μυστικές συναλλαγές που είχε η συγκεκριμένη με πελάτες της σε όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο της τεράστιας αυτής έρευνας, οι δημοσιογράφοι αντάλλαξαν πληροφορίες, και κυνηγήθηκαν για τις αποκαλύψεις τους, καθώς χρησιμοποίησαν διαρροές που είχαν να κάνουν με απόρρητα αρχεία εταιριών, στοιχεία που αφορούσαν ιδιοκτησίες, οικονομικά στοιχεία, δικαστικά έγγραφα καθώς και συνομιλίες με αξιωματούχους των διωκτικών Αρχών ειδικευμένους σε υποθέσεις που αφορούν το ξέπλυμα χρήματος.

Δημοσιογράφοι της Süddeutsche Zeitung απέκτησαν πρόσβαση σε εκατομμύρια αρχεία από εμπιστευτική πηγή και τα μοιράστηκαν με την ICIJ καθώς και με άλλα συνεργαζόμενα [για τη συγκεκριμένη υπόθεση] ΜΜΕ. Σημειώνεται πως κανένα ειδησεογραφικό δίκτυο που συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα δεν πλήρωσε οποιοδήποτε ποσόν για την απόκτηση οποιουδήποτε στοιχείου.
 

«Μικρότερο πακέτο» στα χέρια της Γερμανίας


Πριν η Süddeutsche Zeitung αποκτήσει τη διαρροή, οι Γερμανικές φορολογικές Αρχές αγόρασαν από κάποιον πληροφοριοδότη ένα μικρότερο «πακέτο» των συγκεκριμένων εγγράφων, το περιεχόμενο των οποίων αποτέλεσε την αρχική αιτία των επιδρομών που πραγματοποίησαν ελεγκτικά κλιμάκια εντός της χώρας, στις αρχές του 2015.

Ωστόσο, το ίδιο «μικρότερο πακέτο» και σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, δεν φάνηκε χρήσιμο μόνο στις Φορολογικές Αρχές της Γερμανίας αλλά και σε εκείνες του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ καθώς και άλλων χωρών.

Το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων και αρχείων που περιήλθαν στην κατοχή των Ειδησεογραφικών Δικτύων δίνει κάτι πολύ περισσότερο από μια επιφανειακή εικόνα των μεθόδων μιας δικηγορικής εταιρίας ή έναν κατάλογο γενικώς… αδιάφορων ονομάτων που περιλαμβάνονται στους πελάτες της. Δίνει πληροφορίες που επιτρέπουν και οδηγούν στην εμπεριστατωμένη και βαθιά γνώση σε μια βιομηχανία ξεπλύματος χρήματος και φοροδιαφυγής που κατέβαλε κάθε προσπάθεια να κρατήσει κρυφές τις πρακτικές και μεθόδους της και φυσικά δίνει και απαντήσεις στο γιατί κάθε προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση του συστήματος δείχνει καταδικασμένη.

Στην ουσία, η ιστορία της Mossack Fonseca δεν αποτελεί τίποτε λιγότερο από την ίδια την ιστορία του εφευρήματος των υπεράκτιων εταιριών.