Αύξηση των πολεμικών συγκρούσεων σε σύγκριση με πριν δέκα χρόνια και ταυτόχρονη μείωση των στρατιωτικών δαπανών, έδειξαν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομίας και Ειρήνης. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο η ειρήνη διαταράχθηκε σε 92 χώρες, ενώ σε 71 βελτιώθηκε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Ινστιτούτο για την Οικονομία και την Ειρήνη στο οποίο προεδρεύει ο επιχειρηματίας, Στίβ Κιλελέα, σημειώνεται μείωση των δεικτών ειρήνης σε σύγκριση με πριν μία δεκαετία, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες έχουν μειώσει τις στρατιωτικές τους δαπάνες και το στρατιωτικό τους προσωπικό. Σύμφωνα με τον Σ. Κιλελέα, η ειρήνη διαταράχθηκε σε 92 χώρες, ενώ σε 71 χώρες η κατάσταση βελτιώθηκε.
Σύμφωνα με τη Deutche Welle, τα αποτελέσματα των δεικτών ειρήνης βασίζονται κυρίως σε τομείς όπως η «ασφάλεια στην κοινωνία», οι «διαρκείς συγκρούσεις» και η «στρατικοποίηση» κάθε χώρας. Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται πώς δεν εξετάζονται μόνο οι περιοχές αλλά και οι δομές και οι δεσμοί που συμβάλλουν στην ειρήνη.
Όπως αναφέρεται, οι περισσότερες εστίες υποβίβασης της ειρήνης βρίσκονται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ενώ τελευταία στην κατάταξη είναι η Συρία ανάμεσα σε 163 κράτη. Σημειώνεται ότι κοντά στους δείκτες ειρήνης της Συρίας βρίσκονται χώρες όπως το Αφγανιστάν, το νότιο Σουδάν, το Ιράκ και η Σομαλία. «Στις 23 από τις 36 χώρες της Ευρώπης, η κατάσταση χειροτέρευσε τον προηγούμενο χρόνο» δηλώνει ο Σ. Κιλελέα.
Η Ευρώπη αξιολογήθηκε ως η πιο ειρηνική περιοχή στον κόσμο, με την Ισλανδία και την Αυστρία να κατατάσσονται στις πέντε πιο ειρηνικές χώρες του κόσμου, μαζί με την Πορτογαλία, τη Δανία και την εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, Νέα Ζηλανδία. Στην 17η θέση βρίσκεται η Γερμανία, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος καταλαμβάνουν την 79η και 62 θέση αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η Κύπρος βελτίωσε τη θέση της κατά 3 θέσεις. Τέλος, η Τουρκία καταλαμβάνει τη 149 θέση. Οι μεγαλύτερες αλλαγές σημειώθηκαν στην Υποσαχάρια Αφρική, με την Γκάμπια να ανεβαίνει 35 θέσεις στην κατάταξη.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης, το 2017 η βία κόστισε στην παγκόσμια οικονομία 14,8 τρισεκατομμύρια δολάρια. «Όπως βλέπετε, η ειρήνη έχει άμεση σύνδεση με τον οικονομικό πλούτο», σημείωσε ο Σ. Κιλελέα.
Ο Σ. Κιλελέα τόνισε ότι «τα προηγούμενα δέκα χρόνια 104 χώρες μείωσαν τις στρατιωτικές τους δαπάνες και σε 115 χώρες μείωσαν το προσωπικό στον στρατιωτικό τομέα».
Ωστόσο, η έρευνα αναφέρει ότι αυξήθηκε ο αριθμός των θυμάτων στα πεδία μάχης κατά 246%, καθώς και ο αριθμός θυμάτων τρομοκρατίας κατά 203%. «Κάθε μονάδα αύξησης της ειρήνης σημαίνει 1,8% αύξηση της οικονομίας. Αντίστροφα οι συνέπειες των καταστροφών από τους πολέμους σε ανθρώπινες ζωές και υλικοτεχνική υποδομή σημαίνει 2.000 δολάρια ανά κάτοικο αυτού του πλανήτη» κατέληξε ο επιχειρηματίας.