Η πιστοποίηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών θεωρείται πιθανό να οδηγήσει μερικά μέλη της Ένωσης σε καθεστώς επιτήρησης, την ώρα που υπερχρεωμένα μέλη, όπως η Ιταλία κι η Ισπανία, πασχίζουν να πείσουν τις χρηματαγορές ότι οι οικονομίες τους μπορούν να αποφύγουν τον εξωτερικό δανεισμό από την τρόικα–ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Η ιδέα για τη λεγόμενη Εξαμηνιαία έκθεση στηρίζεται στην θεωρία ότι ο έγκαιρος έλεγχος μπορεί να αποτρέψει οικονομικές κρίσεις, ιδίως όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και μέλη της ΕΕ είναι πλέον σε θέση να ζητήσουν από τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις αλλαγές, στην περίπτωση που εκτιμήσουν ότι με τις εθνικές οικονομικές πολιτικές τους δημιουργούνται συνθήκες πρόκλησης οικονομικής κρίσης.

«Τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πιστοποιήσει αυτές τις εθνικές οικονομικές πολιτικές, περί τα τέλη του τρέχοντος μηνός, θα εκδώσει εν συνεχεία 'ειδικές εισηγήσεις', ανταποκρινόμενες στη γενικότερη οικονομική δημοσιονομική πολιτική της Ένωσης», δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες εξ ονόματός της ο κ. Τζόναθαν Τοντ.

Η ποινή ποικίλλει, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της ενδιαφερόμενης κυβέρνησης σε περιπτώσεις ειδικών εισηγήσεων–από παρακράτηση κοινοτικών πόρων, έως πρόστιμα.