Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ο Μαλτέζος ΥΠΟΙΚ τόνισε πως η σημερινή ελληνική κυβέρνηση εκλέχθηκε με σκοπό να δώσει τέλος στις πολιτικές λιτότητας. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι δεν μπορεί να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα, χωρίς να τηρηθεί η μεταρρυθμιστική ατζέντα, καθώς αν της επιτραπεί μεγαλύτερη ευελιξία, θα σταλεί λάθος μήνυμα στα υπόλοιπα κράτη.

«Πρέπει να βρεις ισορροπία μεταξύ του ηθικού κινδύνου και του να είσαι επίσης ρεαλιστής: να βοηθήσεις αυτή τη χώρα διότι οι επιπτώσεις είναι τόσο μεγάλες που δεν θες να τις αντιμετωπίσεις, αν δεν θέλεις ένα Grexit. Το να είναι κανείς ρεαλιστής σημαίνει ότι πρέπει να αναγνωρίσει ότι η κατάσταση είναι αυτή και ότι δεν μπορείς να γυρίσεις το ρολόι πίσω

Η εντολή που έχει η ελληνική κυβέρνηση, αυτό είναι το εμπόδιο, και για αυτό κάποιοι ρωτάνε εάν θα πρέπει να υπάρξει ένα δημοψήφισμα. Θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος όπου η εντολή θα τροποποιούνταν. Η κυβέρνηση θα ζητούσε την άδεια από το εκλογικό σώμα για να τροποποιήσει τις υποσχέσεις της, που δεν μπορεί να κρατήσει».

Όσο για τα περιθώρια που υπάρχουν, ώστε να «μαλακώσει» η πίεση προς την Ελλάδα, ο Μαλτέζος ΥΠΟΙΚ, ανέφερε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες υποσχέσεις τις οποίες οι πιστώτριες χώρες είμαστε έτοιμοι να επιτρέψουμε για την αντιμετώπιση θυλάκων φτώχειας, για την βοήθεια ανθρώπων που έχουν βρεθεί σε μεγάλα οικονομικά προβλήματα».